Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH, podnio je prijavu Komisiji za praćenje rada Policije Skupštine Brčko distrikta BiH zbog kršenja zakonskih normi i brutalne povrede ljudskih prava i sloboda. Dedeić je i u ovoj prijavi označio Gorana Pisića, šefa policije Distrikta, kao nosioca procesa montaža i šikaniranja političkih neistomišljenika i neposlušnika, te Komisiji kao dokaz priložio sudski dokument u kome postupajući sudija obavještava policiju da shodno odredbi člana 10, stav 2. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sud ne može zasnovati svoju odluku na dokazima pribavljenim povredama ljudskih prava i sloboda propisanih Ustavom i međunarodnim ugovorima, niti na dokazima koji su prikupljeni povredama ovog zakona.

Naime, utvrđeno je da je policija i nakon isteka roka za prisluškivanje Dedeićevog telefona u predmetu „Sistem“ isti nastavila neovlašteno prisluškivati još dvadeset dana, nakon čega je od nadležnog Suda na osnovu neovlaštenog presretanja Dedeićevih telefonskih razgovora s prijateljima i poznanicima, neki od njih su uposlenici u Zavodu za planiranje, projektiranje i razvoj, a ne nalaze se na spisku lica s kojim mu je zabranjen kontakt, zatražena mjera pritvora. U prijavi Komisiji za praćenje rada Policije Skupštine Brčko distrikta BiH Dedeić navodi da je „policija, odnosno njen šef Goran Pisić kao najodgovornija osoba među glavnim podstrekačima i inspiratorima njegovog progona“.

Pored prikupljanja navodnih dokaznih materijala grubim kršenjem zakona Dedeić je u prijavi naveo još jedan kuriozitet u radu policije Distrikta. Na svojevremenu odluku suda da ne uvaži zahtjev Tužilaštva za izricanjem mjere pritvora, već da odredi blaže mjere zabrane određenih aktivnosti i postupaka, žalbu nije izjavilo Tužilaštvo, koje je za to nadležno, nego je žalbu uputio jedan od policijskih inspektora, što predstavlja još jedno notorno kršenje odgovarajućih zakonskih normi i atak na prerogative Tužilaštva.

Da podsjetimo, 30. 9. 2021. spektakularnim upadom pripadnika kriminalističke i specijalne policije u prostorije Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u akciji kodnog naziva „Sistem“, na 48 sati slobode su lišeni Ismet Dedeić, direktor Zavoda, njegov zamjenik Ante Ilić i predsjednik Upravnog odbora Bojan Delić. Oni se sumnjiče za djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi s procedurama kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Nakon toga, Osnovni sud Brčko distrikta BiH iz pritvora je oslobodio osumnjičene uz izricanje mjere zabrane obavljanja poslova direktora i zamjenika direktora, kao i zabrane sastajanja i kontakta sa svjedocima. Nakon izjave Ismeta Dedeića u emisiji FTV „Mreža“, javnost je saznala da je u pozadini svega osveta lokalnog moćnika zbog nezapošljavanja badže na mjesto šofera u Zavodu. Zanimljivo je i to da je gotovo istovremeno izvršen i pretres zgrade Skupštine Distrikta, uz policijsko osiguranje „dugim cijevima“. Zakazana sjednica na kojoj je trebalo usvojiti budžet za 2021. godinu nije održana jer su prestrašeni poslanici napustili zgradu.

Dedeić je vrlo promptno optužio neke policijske službenike, političare i tajkune za montiranje ove i nekih drugih optužnica. Sve ono što je javnost mogla saznati o ovom slučaju ukazuje na nelogičnosti, interese, nejednak odnos spram osumnjičenih. Tužilaštvo je osumnjičenima po istoj osnovi određivalo različite mjere zabrane, od paušalnih do rigoroznih. Sud je u daljem postupku ukinuo mjere zabrane, a postupak je još u fazi istrage.

Do dokumenta koji dokazuje zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja policije, te grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda Dedeić je došao tokom sudskog spora koji je poveo protiv jednog lokalnog portala zbog tendencioznog i klevetničkog pisanja, usmjerenog na diskreditiranje njegovih službenih aktivnosti i ugleda, te općeg ljudskog integriteta. Dokument je dio službene korespondencije Osnovnog suda i Policije Brčko distrikta koji je u sporu priložila druga strana. Radi se o aktu koji se odnosi na istražni postupak, vezan za istražnu akciju „Sistem“, a koji je priložen Sudu kao dokaz o relevantnom izvoru informacija za tvrdnje koje su iznijeli u svojim napisima, pri čemu su na izvjestan način samooptužili zbog nezakonitog korištenja dokumenta iz službene korespondencije Suda i Policije koji nije smio biti javno tretiran, odnosno čiji se sadržaji ne smiju objavljivati u medijima javnog informiranja, jer je taj akt vezan za istražni postupak koji je još u toku.

Kada se sve to malo bolje protabiri, očite su brojne nelogičnosti, postupci i zloupotrebe. Mnogi su stubovi društvene zajednice urušeni, samo se još Palata pravde koliko-toliko drži. Pa se spravom I. P. u tekstu objavljenom na portalu Brčanski-forum zapitao/la: „Može se, stoga, neko zapitati da li je zakon isti za Bošnjake, Srbe i Hrvate. Ili, da li je 'neko' akcijom 'Sistem' samo želio da makne iz sistema jednog Bošnjaka koji već odugo 'smeta' postojećem 'sistemu'?“