Na današnji dan prije devedest i jednu godinu u Montevideu je održano prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Izbor urugvajskog glavnog grada za domaćina smotre najboljih fudbalskih selekcija izazvao je otpor među većinom reprezentacija, koje su se žalile da je odlazak u Montevideo izuzetno skup i neisplativ poduhvat. 

Reprezentacije, posebno one sa starog kontinenta dovele su u pitanje cjelokupno održavanje prvenstva, jer njihovim izostankom prvenstvo ne bi imalo smisla. 

FIFA, kao krovna kuća svjetskog fudbala "nagovarala" je evropske reprezentacije da dođu u Montevideu, a u tom smjeru činile su razne aktivnosti. U konačnici, potrudili su se da sufinansiraju dolazak reprezentacija, ali ni to nije dovoljno da se na smotri najboljih pojave sve reprezentacije. 

Ponudu FIFA-e od evropskih selekcija prihvatile su u konačnici samo Rumunija, Francuska, Belgija, Jugoslavija i Bugarska. Za razliku od prve četiri koje su došle do Urugvaja, Bugarska se morala vratiti kući, jer su vremenske prilike bile izuzetno nepovoljne. 

Osim navedenih selekcija sa starog kontinenta na prvom Svjetskom prvenstvu nastupile su još i selekcije Argentine, Čilea, Meksika, Brazila, Bolivije, Urugvaja, Perua, SAD-a i Paragvaja.

U finalu su se sastale dvije južnoameričke reprezentacije, domaćin Urugvaj i susjedna Argentina. Nakon izuzetno zanimljivog meča, pobjednik prvog Svjetskog prvenstvo bio je Urugvaj, koji je rezultatom 4:2 savladao svoje rivale. 

Od tada pa sve do danas održavaju se svjetska prvenstva koja su u periodu između dva svjetska rata bila pod utjecajem različitih ideologija i političkih propagandi. 

Više o temi: Utjecaj ideologije na svjetska nogometna prvenstva: Montevideo, Mussolini i spasitelj Antal Szabo