Desetine muškaraca plešu na jednom od glavnih raskršća a glavnog grada indijske države Uttar Pradesh, koja ovog ponedjeljka ulazi u posljednju fazu glasanja na najvećim regionalnim izborima na svijetu, u ritmu kakofonije glazbe i zvučnih signala uzvikuju dva imena: Yogija, trenutnog šefa vlade i hinduističkog božanstva Rama.

Hinduistički svećenik Yogi Adityanath, iz nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), čeka provjeru povjerenja građana nakon pet godina na čelu te sjeverne države, koja je sa svojih 200 miliona stanovnika najveće glasačko tijelo u zemlji.

To su ključni regionalni izbori za BJP i premijera Narendra Modija, koji se tradicionalno smatraju termometrom političkog raspoloženja u zemlji.

Kontroverznog političara Yogija kritiziraju njegovi protivnici zbog radikalnog hinduizma i napada na indijsku muslimansku manjinu, a njegovi sljedbenici brane ga kao neumornog vladara koji je spreman ispraviti nevolje koje pogađaju jednu od najsiromašnijih država u azijskoj zemlji.

Adityanathovo imenovanje za šefa vlade Uttar Pradesha 2017. izazvalo je iznenađenje zbog njegovog oštrog profila hinduističkog nacionalistae. Ali njegovim sljedbenicima, poput onih koji plešu noseći BJP lotos šalove i zastave boje šafrana, svete boje hinduizma, ova mješavina religije i politike ne predstavlja nikakav problem.

Iako je na svijet došao 1972. pod imenom Ajay Mohan Singh Bisht i iako je visoko obrazovan, 1994. je dobio ime Yogi Adityanath kada je otišao u hram Gorakhnath među monahe. Adityanath je postao poglavar samostana 2014. nakon smrti svog mentora i, unatoč tome što je opisan kao asketa uvijek odjeven u šafran koji se odrekao svijeta kao monah, odavno je dio političkog života, baš kao što je to bio i njegov prethodnik u samostanu.

Sa samo 26 godina izabran je u indijski Donji dom za Gorakhpur, grad u Uttar Pradeshu gdje se nalazi njegov samostan i gdje se također kandidira na aktualnim izborima. Poznat po svojim zapaljivim govorima, Yogi je optužen za promovisanje niza politika koje nastoje marginalizirati muslimansku manjinu, njih 38 miliona samo u Uttar Pradeshu i oko 15% stanovništva u cijeloj zemlji prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine.

Hindu redovnik je u zakon sa zatvorskim kaznama ugradio teoriju zavjere o "džihadu ljubavi", prema kojoj muškarci muslimani obmanjuju hinduističke žene da ih preobrate na islam.

Svoj je mandat započeo „križarskim pohodom“ za moral mladih žena i sa strogim nadzorom ilegalnih klaonica krava, životinje koja je sveta u hinduizmmu što je, prema tvrdnjama organizacija za ljudska prava, služilo demoniziranju muslimana.

Tokom 2019. godine zakon osmišljen za naturalizaciju neregularnih imigranata iz susjednih zemalja, koji muslimani smatraju diskriminirajućim jer uključuje samo sljedbenike drugih religija, izazvao je velike proteste u kojima su u velikom broju učestvovale i žene koje su snage sigurnosti pod komandom Adityanatha oštro suzbile.

"Tada je Yogi rekao da muškarci sjede kod kuće, a žene protestiraju na ulici (...). Rekao je da će svaku od tih žena naučiti lekciju koju će pamtiti godinama", kaže aktivistica za prava muslimana Naisha Hasana.

Hinduistička nacionalistička stranka BJP, međutim, odbacuje ove optužbe i usredotočuje svoju izbornu strategiju na mješavinu ekonomskih i vjerskih postignuća. Gaurav Bhatia, advokat i nacionalni portparol BJP-a, navodi "izvrsne rezultate" Adityanathovog petogodišnjeg mandata: poboljšanu sigurnost u državi, nižu nezaposlenost, nultu toleranciju na korupciju... Također kaže da je Yogi bio neumorni vođa tokom pandemije koronavirusa.

"Otac mu je umro dok je bio zauzet posjećivanjem raznih okruga kako bi nadgledao pripreme za borbu protiv pandemije, jer je drugi val jako pogodio zemlju (...) i nije mogao prisustvovati ni sprovodu vlastitog oca", objašnjava Bhatia. To je priča koja se provlači i u njegovoj biografiji, u njoj stoji da "radi 18-20 sati dnevno i očekuje isto od svog tima".

Ovisno o tome koga pitate, Adityanath je ili Modijev mogući nasljednik na mjestu premijera u ne tako dalekoj budućnosti ili moćni domaći suparnik kojeg bi se sadašnji indijski čelnik najradije riješio. Ali muslimanska manjina u Indiji opisuje Yogijev ostanak na vlasti u Uttar Pradeshu kao katastrofalan.