Japan, jedina zemlja napadnuta atomskim oružjem, redovno se izjašnjava protiv nuklearnog naoružanja. Kishida je posjetio u subotu gradski spomenik mira i muzej sa ambasadorom SAD-a Rahmom Emanuelom.

"Dok mogućnost upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije postaje sve realnija, vjerujem da će posjeta ambasadora Emanuela Hirošimi i njegovo iskustvo sagledavanja nuklearne stvarnosti poslati snažnu poruku međunarodnoj zajednici", rekao je Kishida za javni servis NHK.

Rekao je da ruski rat u Ukrajini pokazuje poteškoće u stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja.

Putin nije direktno prijetio nuklearnim napadom. Ali upozorio je, započinjući svoju invaziju 24. februara, da će se svako ko ometa Rusiju suočiti s "takvim posljedicama na koje nikada niste naišli u svojoj historiji" - izjava koju su neki lideri shvatili kao prijetnju upotrebom nuklearnog oružja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da će Rusija koristiti nuklearno oružje samo da bi se suprotstavila "egzistencijalnoj prijetnji za našu zemlju".


Lideri grupe sedam industrijskih sila upozorili su u četvrtak Rusiju da ne koristi biološko, hemijsko ili nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom.