Izvršni direktor Olimpijskih igara u Tokiju Toshiro Muto nije odbacio mogućnost otkazivanja ovog sportskog događaja nekoliko dana prije svečane ceremonije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Muto je izjavio da će pratiti broj zaraženih i održavati sastanke po tom pitanju.

"Održavat ćemo sastanke ukoliko bude nagli porast zaraženih. U ovom trenutku broj zaraženih može porasti ili opadati, tako da ćemo razmisliti o tome šta da radimo kada situacija nastane", rekao je Muto, odgovarajući na pitanje da li bi se OI mogle otkazati u zadnjem trenutku, prenosi BBC.

Ukupno 71 osoba akreditirana za Olimpijske igre u Tokiju pozitivna je na virus korona, saopćili su organizatori samo nekoliko dana prije početka velikog sportskog događaja.

Japan je zabranio gledaocima da prisustvuju već jednom odloženim Olimpijskim igrama, zakazanim za 23. juli do 8. augusta. Olimpijski grad domaćin Tokio ušao je u vanredno stanje koje će biti na snazi do 22. augusta zbog rastućih virusnih infekcija.

U međuvremenu je Brisbane izabran za domaćina Olimpijskih igara 2032. godine. Tu odluku donio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nakon današnjeg zasjedanja.

Ljetnje olimpijske igre se nakon 32 godine ponovo vraćaju u Australiju, nakon popularnih Igara u Sidneyu. Melbourne je bio domaćin Olimpijade davne 1956. godine. 

"Znamo šta je potrebno za uspješne igre u Australiji", rekao je australski premijer Scott Morrison glasačima Međunarodnog olimpijskog komiteta u 11-minutnom video obraćanju iz svog kabineta.

Australski grad Brisbane napravio je veliki korak ka domaćinstvu Olimpijskih igara 2032. nakon što je u junu dobio odobrenje "kao poželjni domaćin" od strane Izvršnog odbora MOK-a.

Glavni grad australske države Queensland Brisbane je u novom procesu kandidature, koji gradove otvoreno ne suprotstavlja, bio je preferirani domaćin izabran u februaru.

Nekoliko gradova i zemalja javno je izrazilo interes za Igre 2032. godine, uključujući Indoneziju, Budimpeštu, Kinu, Dohu kao i njemačku dolinu Ruhr.