Moderna je u današnjem saopćenju navela da su Pfizer i BioNTech prekršili patente podnesene između 2010. i 2016. godine koji pokrivaju njenu tehnologiju mRNA. Tužba je podnesena Okružnom sudu u Massachusettsu (SAD) i i Regionalnom sudu u Düsseldorfu u Njemačkoj, gdje je sjedište kompanije BioNTech.

“Messenger RNA” ili mRNA jeste genetska skripta koja prenosi DNK instrukcije za proizvodnju proteina svake ćelije i koristi se u proizvodnji vakcina protiv korona virusa.

“Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu u kojoj smo pioniri i za čije smo kreiranje uložili milijarde dolara i patentirali je tokom decenije koja je prethodila pandemiji COVID-19”, rekao je Stéphane Bancel, izvršni direktor Moderne. “Platforma, koju smo počeli graditi 2010. godine, zajedno s našim patentiranim radom na korona virusima 2015. i 2016. godine, omogućila nam je da proizvedemo sigurnu i visoko efikasnu vakcinu protiv Covid-19 u rekordnom roku nakon izbijanja pandemije.”

Moderna je u petak objavila da traži odštetu ali ne želi da se s tržišta uklone vakcine Pfizer i BioNTech i ne traži zabranu njihove buduće prodaje s obzirom na svjetsku potrebu za vakcinama protiv COVID-a.

Jerica Pitts, glasnogovornica Pfizera, rekla je u petak ujutro da kompaniji nije dostavljena tužba i da “u ovom trenutku nije u mogućnosti davati komentare”.

(Izvor: The New York Times)