“Iza kulisa digitalne valute centralnih banaka (CBDC)” naziv je istraživanja koje je predstavio danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prvi eksperimenti u prostoru digitalne valute centralnih banaka (CBDC) utvrdili su ograničenu konkurenciju između digitalnih valuta i bankovnih depozita, stoji u dokumentu koji je danas objavljen.

"Centralne banke, koje su uključene u projekte CBDC-a, obavezale su se da neće ugroziti finansijsku stabilnost i da će izbjegavati bilo kakve nagle promjene u strukturi finansijskog sistema", navodi se u dokumnetu MMF-a.

"Svi CBDC-ovi koji trenutno kruže, bilo kao zvanična valuta ili putem pilot-programa, dizajnirani su s limitima koji ograničavaju konkurentnost CBDC-a u odnosu na bankovne depozite", dodaje se.

Dokument pod naslovom “Iza kulisa digitalne valute centralnih banaka – novi trendovi, uvidi i pouke iz politike“ ne predstavlja nužno stavove MMF-a ili njegovog Izvršnog odbora.

Osoblje MMF-a ispitalo je iskustvo šest CBDC projekata u naprednoj fazi. To uključuje Centralnu banku Bahama, Narodnu banku Kine, Centralnu banku Istočnih Kariba (ECCU), Centralnu banku Urugvaja, Švedsku Riksbank i Banku Kanade. Od njih, samo je Centralna banka Bahama već izdala CBDC.

U Indiji je nedavni zakon o finansijama iz 2022. godine predvidio zakonske izmjene kako bi se omogućilo Rezervnoj banci Indije (RBI) da izda sopstvenu digitalnu valutu. Iako IRB tek treba da pokrene svoj pilot projekat, bilo je špekulacija o kanibalizaciji bankovnih depozita i implikacijama na monetarnu politiku.

Međutim, dokument osoblja MMF-a otkrio je da se ograničavanjem količine CBDC-a - koji se mogu držati i ne nudeći kamatu na njih - oni ne natječu s bankovnim depozitima.

S druge strane, osoblje švedske centralne banke istaklo je da bi "kamatna stopa od nula posto na CBDC mogla ograničiti mogućnost vođenja monetarne politike negativne kamatne stope". Nadalje, bankarski depoziti postaju manje atraktivni u poređenju sa CBDC-om kako kamatne stope opadaju.

U govoru održanom 9. februara u istraživačkom centru Atlantic Council sa sjedištem u Washingtonu, izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva založila se za CBDC, rekavši da bi one mogle biti otpornije, sigurnije, pristupačnije i jeftinije od privatnih digitalnih valuta.

"To je očito slučaj kada se uporedi s nepodržanom kripto imovinom koja je inherentno promjenjiva. Čak i bolje upravljani i regulirani stabilni coini možda neće biti baš u skladu sa stabilnom i dobro dizajniranom digitalnom valutom centralne banke," rekla je Georgieva.