Kako je saopćeno iz Stranke pravde i pomirenja, koju vodi Usame Zukorlić, sin rahmetli Muamera Zukorlića, na sjednici Predsjedništva održanoj 29. aprila 2022. godine u Novom Pazaru izvršena je analiza izbornih rezultata proteklih parlamentarnih izbora.

“Zbog lošeg izbornog rezultata u Prijepolju, Predsjedništvo raspušta Opštinski odbor SPP u Prijepolju i imenuje koordinacioni tim na čelu sa prof. Rejhanom Kurtovićem koji će imenovati povjereništvo stranke u toj opštini do 15. maja 2022. Zbog neučestvovanja u izbornoj kampanji od strane predsjednika Gradskog odbora SPP Novi Pazar (Edin Zećirović), i predsjednice Ženske mreže, Predsjedništvo je donijelo odluku o raspuštanju istih i imenovanju koordinacionog tijela”, saopćeno je iz ove stranke koju je osnovao Muamer Zukorlić.

Predsjedništvo SPP-a donijelo je odluku i o raspisivanju izbora za Glavni odbor, Predsjedništvo i predsjednika stranke. Ovim činom mladi Zukorlić izvršio je dodatnu čistku od kadrova koji su, kako pazarska čaršija priča, odani njegovoj maćehi a drugoj ženi Muamera Zukorlića – Elmi Elfić.


Muamer Zukorlić i Samir Tandir

Odmah nakon ove odluke oglasio se i dosadašnji potpredsjednik SPP-a i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Samir Tandir, čiji je daidža Sabahudin Hajdarević smijenjen s mjesta predsjednika Opštinskog odbora Prijepolje. Tandira je ovaj Usamin bajramski “katul-ferman” izgleda ponajviše zabolio, pa je u saopćenju istakao da odlukom Predsjedništva, koja je dostavljena prethodne noći u kasnim večernjim satima, više nije moguće sačuvati SPP od raskola.

“Čistke sjevernokorejskog tipa i obračuni sa neistomišljenicima na ovakav način u 21. vijeku je nešto što nikako ne mogu podržati i to nije politika SPP koju smo kreirali i sprovodili prethodnih godina. Ako u sopstvenim redovima ne možemo naći snage za konsenzus, kako druge možemo pozivati na pomirenje? Očigledno je da se SPP udaljava od politike i stavova koje smo kreirali u prethodnom periodu i te nove zaokrete ne mogu da podržim, jer ih ne vidim kao dio autentične muftijine politike”, poručio je Tandir.

Tandir je obavijestio javnost da podnosi neopozivu ostavku na sve funkcije u Stranci pravde i pomirenja a o svom daljem angažmanu, kaže, obavijestit će javnost kad za to bude vrijeme.

Inače, za Tandira se vežu mnoge afere iz prošlog perioda, a jedna od onih koja je izišla i izvan prostora Sandžaka jeste afera u medijima nazvana "Čekić" kada je mesarskim čekićem pretukao ljubomornog muža lokalne funkcionerke SPP-a s kojom se tog kobnog dana u kasnim večernjim satima Tandir viđao.

Zanimljivo je da je nekim kadrovima, koje je mladi Zukorlić sklonio iz stranke, utočište davao muftija Mevludin-efendija Dudić u Islamskoj zajednici u Srbiji. Špekulira se da bi to mogao uraditi i s Tandirom tako što će ga radno angažirati u Agenciji za halal certificiranje, u kojoj je Tandir radio prije nego je postao poslanik u Skupštini Srbije. Naravno to bi moglo otvoriti novu razinu sukoba ili možda otkriti skrivenu agendu Dudića i ljudi iz Islamske zajednice u Srbiji koji bi tim činom stali uz eventualne najave za formiranje nove stranke od smijenjenih i nezadovoljnih kadrova Stranke pravde i pomirenja.