Institut "Yunus Emre" u Mostaru organizovao je 15. program stručnog usavršavanja turskog jezika za učenike i studente u okviru projekta “Moj izbor – Turski jezik“. Partner projekta je Pedagoški zavod Mostar, javlja Anadolu Agency (AA).

Maloj svečanosti povodom početka projekta prisustvovali između ostalih turski konzul u Mostaru Yasar Ergun, član Upravnog odbora Instituta "Yunus Emre", Emel Topcu, te ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

U ime domaćina gostima se obratio direktor Instituta Yunus Dilber, koji je istakao podršku Vlade Republike Turske projektima poput ovog.

“Brojne su institucije u Turskoj i izvan nje poput Instituta Yunus Emre koje ulažu velike napore kako bi se njegovali i razvijali projekti poput ovoga, a koji za cilj imaju upoznavanje sa turskim jezikom i kulturom u našoj zemlji“, rekao je Dilber.

Ministar Rašid Hadžović govorio je o važnosti poznavanja stranih jezika, pa i Turskog, kazavši da je učenje jezika od strane mladih u Mostaru i BiH ustvari novi most saradnje i prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine.

“Mladi u ovom gradu imaju mogućnost učiti brojne strane jezike, ali vjerujte mi mnogi od njih biraju upravo Turski“, dodao je Hadžović.

O jačanju veza dviju država govorio je i generalni konzul Turske u Mostaru Yasar Ergun.

“Republika Turska će uvijek podržavati projekte poput ovoga i sretan sam što sam danas ovdje i što vidim mlade iz Bosne i Hercegovine koji žele učiti naš jezik. Kako je ministar rekao – to je novi most ili novi vid saradnje naših država“, naveo je Ergun.

Mladi će turski jezik imati priliku učiti kroz najsavremenije tehnologije, a u okviru projekta održat će se prezentacije, druženja i obuke.