Mladi koalicije "Crno na bijelo" uklonili su šovinističke i fašističke grafite koji su jutros osvanuli na zidu oko Hadži Ismailove džamije u Nikšiću.

Oni su poručili inspiratorima i realizatorima ove šovinističke akcije da se sa građanskim karakterom Crne Gore niko neće i ne može igrati.

"Svako ko želi da naruši vjerski sklad i unese mržnju, radi protiv Crne Gore i njenog napretka", kazali su mladi  nikšićke URA - e. 

Članovi nikšićke URA-e došli su ispred džamije da osude čin skrnavljenja tog vjerskog objekta. Sa ograde su uklonili uvredljive grafite.

Nešto ranije glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović je sramnim nazvao grafite na objektu džamije u Nikšiću, što je, kako je rekao, sraman čin neodgovornih pojedinaca.

 

"Nadam se da to nije u službi predizborne kampanje u Nikšiću. Ovo nije incident, ovo je trend koji traje duže vrijeme. Počelo je u Pljevljima, preko Berana, evo sad u Nikšiću. Državni organi trebalo je do sada da pronađu sve počinioce", rekao je Redžematović.

On je za TVCG rekao da su nadležni dužni da pronađu počinioce, kako bi se svemu ove stalo na kraj: "Želim da se zahvalim svim nevladinim i vjerskim organizacijama za podršku muslimanima Nikšića i Islamskoj zajednici".

Nikšićki imam Damir Hodžić kazao je Televiziji Crne Gore (TVCG) da ovo nije uradio grad Nikšić.

Podsjetio je na susret sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, kojem su rekli da su oni zadovoljni kad je u pitanju suživot muslimana u gradu pod Trebjesom, te da ovakve probleme nijesu mogli da osjete do danas.

"Ovo je sraman čin koji se desio, desio se od bolesnih umova. Ne želim reći da su to građani našeg grada, jer ovdje ima većina čestitih ljudi. Svim silama, kad smo napadnuti od bolesnih umora, pokušati da se borimo protiv njih. Svi koji nam uđu u džamiju, pokušaćemo da je zaštitimo", rekao je Hodžić.

Dužnost im je, kaže, da zaštite vjerski objekat, a nadležne poziva da stvar preuzmu u svoje ruke i da se vidi pomak, jer su se slični incidenti desili u Podgorici i Pljevljima.

"Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti. Srebrenica nam je teška i bolna tema, i mnogo nam se često spočitava. Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba", rekao je Hodžić, napominjući da ih ovakve stvari neće zastrašiti.