Žena iz glavnog grada Sirije ​prijavila je kandidaturu za predsjednicu te zemlje, objavili su iz sirijskog Parlamenta. Faten Ali Nahar postala je tako prva žena koja se prijavila za predsjedničku utrku. Iako su joj šanse nikakve jer će na izborima sigurno  pobijediti predsjednik Bashar Assad.

Predsjednički izbori, drugi otkako je izbio građanski rat u zemlji prije 10 godina, trebaju se održati 26. maja. Sirijci u inozemstvu glasaće 20. maja.

Glasnogovornik Parlamenta, Hammoud Sabbagh rekao je da se Faten Ali Nahar, 50-godišnja stanovnica Damaska, kandidirala na izborima. O njoj se malo zna. Iz Parlamenta su naveli njezinu dob, mjesto rođenja i ime majke. Na društvenim mrežama nema podataka o tome ko je ona.

Uz Assada, ukupno je šestero Sirijaca predalo svoje kandidature, uključujući io bivšeg ministra vanjksih polsova i poslovnog čovjeka koji je izlazio na izbore i 2014. godine. Assad je tada osvojio gotovo 90% glasova.

Na vlasti je od 2000. godine, kada je preuzeo dužnost nakon smrti oca koji je državu vodio 30 godina.

Sirija je tek na izborima 2014. godine dopustila glasanje s više kandidata. Trka sa Assadom je simbolična, a opozicija i zapadne zemlje smatraju takve izbore lažnim jer Assadu daju privid legitimiteta.

Međunarodna zajednica vjerojatno neće priznati legitimitet predstojećih izbora. Prema rezoluciji UN-a za političko rješavanje sukoba u Siriji, novi Ustav trebao bi biti izrađen i odobren na referendumu prije nego što se održe predsjednički izbori pod nadzorom Ujedinjenih naroda. No, malo je napretka postignuto u odboru za izradu zakona i Assad i dalje ima podršku Rusije i Irana.

Administracija Joe Bidena rekla je da neće priznati rezultat predsjedničkih izbora u Siriji, osim ako glasanje ne bude slobodno, pošteno, pod nadzorom Ujedinjenih naroda i ako ne predstavlja cijelo sirijsko društvo.

Sirija je u građanskom ratu od 2011. godine, kada su se demonstracije nadahnute Arapskim proljećem protiv vladavine porodice Assad pretvorili u oružanu pobunu kao odgovor na brutalnu vojnu akciju.

Sirija je u teškpoj ekonomskoj situaciji, Sirijska funta postavila je rekord u martu jer je mijenjana na crnom tržištu u odnosu 4600 funti za jedan dolar. Na početku sukoba američki je dolar vrijedio 47 sirijskih funti.

Godine korupcije i lošeg upravljanja, praćene desetljećem rata i eskalacijom zapadnih sankcija protiv Assadove vlade, pojačale su patnje Sirijaca. Ujedinjene nacije procjenjuju da 80% Sirijaca živi u siromaštvu.