Ako su već prije postojale ozbiljne sumnje, sve je teže povjerovati u brojke o koronavirusu u Kini, koja, čini se, čini autentična 'čuda' s pandemijom. Posljednje se događa u zatvorenom gradu Šangaju, koji je od početka marta imao oko 280.000 zaraženih, ali prema vladinim podacima niti jedan smrtni slučaj. Takav nejednak nesrazmjer je u koliziji sa svim svjetskim statistikama o Covidu-19, koji prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavlja prosječnu stopu smrtnosti između 0,5 i 1 posto infekcija.

Iako postoje zemlje sa stopom smrtnosti i do 6 posto, poput Perua ili Meksika, u Kini ona prema barometru prestižnog Sveučilišta Johns Hopkins doseže samo 0,8 posto.

Zbog toga je iznenađujuće da vlasti još nisu prijavile nijedan smrtni slučaj tokom epidemije u Šangaju, koja bi prema ovom udjelu već trebala imati oko 2200 smrtnih slučajeva. Na primjer, u Hong Kongu, koji je prošli mjesec doživio vrhunac pandemije zbog pojave podtipa BA.2 varijante Omicron, dnevno je registrirano više od 50.000 slučajeva i oko 200 smrtnih slučajeva.

Kako bi opravdala ovaj brojčani nesrazmjer, Nacionalna zdravstvena komisija svaki dan objavljuje da je velika većina slučajeva otkrivenih u kontinentalnoj Kini asimptomatska.

Od 27.719 prijavljenih u Šangaju prema prebrojavanju u srijedu, vlasti kažu da je samo 2.573 imalo simptome (više nego dvostruko prethodnog dana), a 25.146 nije. Ovaj izraziti nesrazmjer takođe sugerira da asimptomatski pacijenti, koji se pojavljuju na zasebnom popisu kako bi se smanjio broj pozitivnih, uključuju uobičajene blage pacijente varijante Omicron, zaraznije, ali manje smrtonosne.

Zapravo, Vlada inzistira da je samo devet pacijenata teško bolesno u Šangaju, a 69 u ostatku zemlje.

Računajući epidemiju u Šangaju, Kina je u srijedu izvijestila o ukupno 29.390 zaraženih, od kojih se 999 nalazi u sjeveroistočnoj pokrajini Jilin, drugom najvećem žarištu koronavirusa i gdje je njenih 24 miliona stanovnika zatvoreno kod kuće od sredine marta.

Prema novinama 'Global Times', glasnogovorniku Komunističke partije, infekcije zajednice su očišćene nakon mjesec dana lock downa, a svi novi slučajevi već su locirani unutar karantina i centara za izolaciju, što najavljuje skoru kontrolu nad pandemijom u Jilinu. Tačnije, u toj pokrajini su 19. marta priznata posljednja dva smrtna slučaja od Covida u Kini, koja od januara prošle godine nije prijavila nijedan smrtni slučaj.

No, rođaci starijih ljudi u staračkim domovima u Šangaju tvrde na društvenim mrežama da su mnogi od njih umrli u epidemiji koja je potresla grad.

Izvještaji o smrtnim slučajevima u rezidenciji Donghai, s 1800 kreveta, prikupile su i agencije Reuters i AP, koje su pokušale potvrditi informaciju, ali nisu dobile odgovor. Uz Donghai, drugi rođaci su upozorili na izbijanje zaraze u još dvije rezidencije, jedno sa 700 starijih osoba pod nazivom Aiyide Liantai, a drugo, Lening, gdje su 13 radnika i 31 starija osoba bili pozitivni, od kojih su neki umrli.

Službeno, Kina priznaje samo 4.638 smrtnih slučajeva od Covida, od više od 4.300 koji su umrli u gradu Wuhanu i ostatku provincije Hubei kada je pandemija izbila prije dvije godine. No studija koju je prošlog mjeseca objavio časopis 'The Lancet', a koju je širom svijeta provelo više od stotinu stručnjaka, a vodio ih je Wang Haidong, sa Univerziteta Washington, izračunala je da je broj umrlih u Kini mnogo veći.