Mirza Nikolajev, koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u sankanju, uspješno se smjestio u Olimpijsko selo. Također je obavio obaveznu šetnju niz stazu, što je bio jedan od preduvjeta da se takmiči na Olimpijskim igrama.

„Ovo je moj prvi boravak u Olimpijskom selu. S obzirom na to da su mi ovo prve Zimske olimpijske igre, moram priznati da je sve jako lijepo uređeno. Sobe su vrlo udobne, imamo mogućnost da koristimo internet i sve aplikacije, a također imamo i asistente koji nam pomažu oko prijevoda. Znate, ovdje u Kini svi baš i ne pričaju engleski jezik. Sretan sam što sam imao priliku upoznati bob tim iz Brazila i Amerike, i ženski monobob iz Nizozemske. Kao što je običaj, na Olimpijskim igrama svi razmjenjujemo značke, dok su naše, moram priznati, vrlo tražene. Svako jutro moramo da radimo testove na COVID-19, što znači da su Peking 2022 organizatori poduzeli sve mjere da ostanemo sigurni. Što se tiče staze, ovo je najveća staza, ali meni ne predstavlja prepreku već izazov. Imam još dva dana treninga do ceremonije otvaranja i moje prve trke. Ukratko, ja sam oduševljen ovim Zimskim olimpijskim igrama i siguran sam da će moje oduševljenje ostati do samoga kraja“, kazao je Nikolajev.

Na svečanom otvaranju XXIV Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, 4. februara 2022. godine, čast da nose zastavu BiH imat će sportisti Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Oni će s ponosom i zadovoljstvom unijeti zastavu BiH na čuveni stadion „Ptičije gnijezdo“, gdje se Olimpijske igre vraćaju nakon 2008. godine, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Ovo je prvi put da na zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim, Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Olimpijski tim BiH čine Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. Njima će se pridružiti pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za BiH.