Tetris | 08.05.2022.

Direktor KJP Gerontološki centar

Mirza Musa se ponovo oglasio: Ugrožena mi je sigurnost porodice, izložen sam prijetnjama i ucijenama

"Dok moje dijete i dalje sa strahom ide u školu gdje je izložena dodatnoj verbalnoj i psihološkoj torturi. Sve prethodno navedeno sam uredno prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vjerujem da će institucije biti sposobne da nas zaštite. S obzirom na to da je u toku istraga svih ovih, ali i svih drugih okolnosti prije, tokom i poslije spomenutog događaja – zamolio bih širu javnost da se suzdrži od donošenja suda, a u najboljem interesu zaštite maloljetnih djevojčica i dječaka", saopćio je Mirza Musa u pismu dostavljenom medijima

R. I.

Mirza Musa, direktor Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar, kojeg je na tu poziciju predložila Naša stranka, u žižu javosti došao je nakon pisanja medija da je fizički napao učenika Osnovne škole Safvet-beg Bašagić koju pohađa i njegova kćerka. On se nanovo oglasio saopćenjem za javnost u kojem negira te navode, te tvrdi da je zbog svega toga "sigurnost moje porodice trenutno ugrožena kroz posredne i neposredne prijetnje, ucjene i medijsko diskreditovanje".

"Prvenstveno se obraćam kao roditelj koji je posebno na udaru javnosti kao odgovorna osoba u javnoj ustanovi KS. Mjesecima unazad moje dijete, ali i druga djeca su bile žrtve fizičkog i verbalnog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić Sarajevo. Sve je pokušavano da se opravda i predstavi kao 'dječija igra' dok nasilje nije preraslo u nešto što ima elemente neprimjerenog. Svaki roditelj maloljetnog djeteta (muškog ili ženskog) zna kako se osjeća dok čita ove redove", navodi Musa u saopćeju za javnost.

Dodaje da se u petak 24. aprila 2022. godine "desila kulminacija vršnjačkog nasilja, nešto preko čega nijedan roditelj, škola, ali ni ovo društvo ne smije preći".

"Zbog poštovanja prava djeteta, ali i istrage koja je u toku, ne želim detaljnije opisivati sam događaj. Međutim, da je škola reagovala na vrijeme problem je mogao biti spriječen i riješen u okviru institucija. Kćerku sam sačekao nakon nastave, kad mi je uplakana opisala nasilje koje je pretrpjela tog dana u školi. Zadržao sam počinioca od bijega, povisio glas i tražio da odmah dođu policija, roditelji, pedagog i direktor škole kako bih prijavio ozbiljan slučaj vršnjačkog nasilja."

Kako dalje ističe, dječaka niko nije udario, što mogu potvrditi i roditelji ostale djece iz razreda koji su bili prisutni, kao i osoblje škole. Ove tvrdnje će, podvlači, svakako biti i dokazane u pravnim postupcima koji slijede.

"Iako se nigdje ne spominje, a i direktor škole je, u izjavama posljednjih dana, propustio da kaže: nasilje mu je više puta prijavljeno, da nastavnik na čijem je času problem kulminirao nije reagovao, da je nekoliko dana prije toga slučaj prijavljen pedagogu i da postoje i druga djeca koja su bila žrtve postupaka. Postoje nalazi psihologa unazad mjesecima. Da li je škola reagovala na vrijeme i postupila po Smjernicama za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH? O svemu ovome postoje dokazi, koji su predmet obrade u istrazi koja se trenutno vodi od strane nadležnih institucija. Kako bih zaštitio prava svoga djeteta (kao i druge djece) koja su žrtve nasilja, nisam želio da se na ovaj način obraćam javnosti. Svjestan sam da će moje obraćanje biti čitano i od njihovih vršnjaka, što dodatno može produbiti traume. Ipak, ako ne kažem svoju stranu, javnost će ostati uskraćena za punu informaciju. Senzacionalističko izvještavanje o ovom slučaju, zasnovano na jednoj strani priče ne doprinosi rješavanju problema sistemskog vršnjačkog nasilja u našim obrazovnim ustanovama kao i odgovora na isto."

Kao rezultat, dalje navodi, sigurnost njegove porodice je trenutno ugrožena kroz posredne i neposredne prijetnje, ucjene i medijsko diskreditovanje, piše Faktor.

"Dok moje dijete i dalje sa strahom ide u školu gdje je izložena dodatnoj verbalnoj i psihološkoj torturi. Sve prethodno navedeno sam uredno prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vjerujem da će institucije biti sposobne da nas zaštite. S obzirom na to da je u toku istraga svih ovih, ali i svih drugih okolnosti prije, tokom i poslije spomenutog događaja – zamolio bih širu javnost da se suzdrži od donošenja suda, a u najboljem interesu zaštite maloljetnih djevojčica i dječaka", saopćio je Mirza Musa u pismu dostavljenom medijima.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Milanović: Politika Berlina prema BiH protivna hrvatskim interesima

SDA, DF i SBiH razgovarali o zajedničkim kandidatima

Zbog prijetnji vlasniku panoa uklonjen plakat u Vitezu kojim "građani Hrvatske traže oprost za zločin u Ahmićima"

Policajci Rs-a brutalno pretukli Bošnjake u Bosanskoj Gradišci