Mirza Idrizović rodio se 1988. godine u Bugojnu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru te stekao zvanje diplomirani profesor sporta i zdravlja. Idrizović od februara 2018. godine uspješno vodi Javnu ustanovu Kulturno-sportski centar “Bugojno”. Od kolektiva koji je bio pred finansijskim kolapsom uspio je izgraditi stabilnu i respektabilnu ustanovu koja realizira mnoge značajne projekte iz kulture i sporta. Uspješno vodi tri najstarija i među najznačajnijim festivalima u Bosni i Hercegovini, Teatarski festival FEDRA BiH, Susrete pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojansko lutkarsko bijenale. Osim navedenih festivala, uspješno vodi kulturno-sportske manifestacije “Bugojanska vaza”, “Bugojansko proljeće”, “Bugojansko ljeto”, Novogodišnji turnir u malom nogometu, Biznis ligu i mnoge druge kulturno-sportske aktivnosti.

Idrizović je inicijator mnogih projekata i aktivnosti u oblasti volonterskog rada. Jedan je od organizatora i realizator škole plivanja, skijanja i mnogih drugih sportsko-rekreativnih aktivnosti na području općine Bugojno i Srednjobosanskog BK. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Mirza Idrizović vijećnik je SDA u Općinskom vijeću Bugojno. Na početku razgovora kaže nam da se u Kulturno-sportskom centru “Bugojno” realiziraju brojni kulturni i sportski događaji od državnog i internacionalnog značaja. Naglašava i značajnu ulogu u formiranju i radu Teatra FEDRA Bugojno, Gradskog folklornog ansambla, Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline i limene glazbe Bugojno.

Stalnom podrškom i osiguravanjem uvjeta za održavanje treninga i realizaciju sportskih događaja dao je značajan doprinos u razvoju košarke i rukometa u Bugojnu.

“Organizacijom internacionalnih i državnih kulturnih događaja Teatarski festival BiH FEDRA, Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bijenale jugoslavenskog lutkarstva, 'Bugojansko likovno bijenale', 'Bugojansko proljeće', 'Bugojanska vaza', kao i realizacijom internacionalnih i državnih sportskih događaja poput kvalifikacione utakmice rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Balkanskog prvenstva u stolnom tenisu, državnog prvenstva u karateu KSC Bugojno predstavlja najznačajniji kulturni i sportski centar u Srednjoj Bosni.

Prilikom preuzimanja direktorske pozicije ustanova je bila u jako teškoj finansijskoj situaciji. Veliki broj potraživanja od dobavljača, niski prihodi, loša naplativost usluga, kašnjenje plata uposlenicima. Ovo su samo neki od problema s kojima sam se susreo prilikom preuzimanja ove ustanove. Ozbiljnim pristupom u saradnji s upravom ustanove i velikom podrškom uposlenika za godinu smo uspjeli sanirati gubitke i dovesti ustanovu u likvidno stanje.

Nakon stabilizacije nastojali smo da osiguramo što više sredstava za kapitalna ulaganja s obzirom na to da je riječ o gabaritnom objektu i s jako dotrajalom infrastrukturom. Za dvije godine uspjeli smo uraditi mnogo posla. Uspjeli smo JU Kulturno-sportski centar 'Bugojno' napraviti konkurentnim za organizaciju najviših kulturno-sportskih manifestacija. Ni ove godine ne namjeravamo stati s ulaganjem i unapređenjem uvjeta”, navodi Idrizović.

                                                                                         

STAV: Bugojno je kulturni centra Skopaljske doline, odnosno gornjeg toka Vrbasa. Koji su tradicionalni kulturni i sportski sadržaji u Bugojnu tokom godine?

IDRIZOVIĆ: Veliki broj kulturno-sportskih sadržaja se realizuje u Bugojnu tokom godine, ja ću pobrojati samo nekoliko. Kulturne manifestacije koje je važno istaknuti jesu Teatarski festival BiH FEDRA, Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojansko lutkarsko bijenale, Bugojansko likovno bijenale, “Bugojansko proljeće”, “Bugojanska vaza”, “Bugojansko ljeto”.

Manifestacije na polju sporta: Internacionalni rukometni turnir “Rukomet je moja budućnost” (predstavlja vid svjetskog kadetskog prvenstva u rukometu), karate turnir “Ajvatovica”, Karate turnir FUTURA i mnogi drugi.

 

STAV: Bugojno s pravom nosi epitet grada teatra zbog niza sadržaja vezanih za pozorište. Ove je godine jubilarna 50. FEDRA. Na koji način planirate obilježavanje ove godišnjice?

IDRIZOVIĆ: Epitet teatarskog grada zasigurno je opravdan uzmemo li u obzir broj sadržaja, ali i doprinos koji Bugojno daje na polju afirmacije i promicanja teatarske umjetnosti. Kada je riječ o obilježavanju jubileja – 50 godina FEDRE, pripreme smo započeli odmah nakon završetka 49. Festivala. Velike su ambicije, ali i sam entuzijazam da se napravi veliki iskorak u organizaciji najstarijeg teatarskog festivala u Bosni i Hercegovini.

Festival će biti mnogo sadržajniji u pogledu takmičarskog dijela programa, ali i pratećeg koji će biti znatno obogaćen i prilagođen tako da će svi moći pronaći nešto za sebe.      

STAV: “Bugojanska vaza” jedan je od prepoznatljivih historijskih simbola ovog grada koji ima i kulturnu afirmaciju kroz festival kratke priče. Kako afirmirati kulturu pisanja i čitanja u savremenim globalnim okolnostima koje nisu naklonjene knjizi?

IDRIZOVIĆ: “Bugojanska vaza” jedan od najznačajnijih kulturnih projekata JU KSC “Bugojno” koji, pored afirmacije kratke priče, također doprinosi i očuvanju kulturne baštine, odnosno “Bugojanske vaze” kao najstarijeg bosanskohercegovačkog pisanog spomenika i Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Afirmaciji kulture čitanja veliki, možda i najveći doprinos mogu dati nastavnici osnovnih i srednjih škola kroz uvezivanje s predstavnicima biblioteka s ciljem animiranja da se što više čita, ali i realizuju različiti sadržaji kao što su takmičenja u recitovanju i sličnim aktivnostima. Ključ leži u obrazovanju, odnosno stvaranju navika čitanja u ranom djetinjstvu. Ako se tu potrudimo i uspostavimo dobre navike, kasnije to dođe kao posljedica.

STAV: Koji su koraci nužni za podizanje kulture i sporta na viši nivo u Bugojnu?

IDRIZOVIĆ: Potrebno je osigurati  još bolje uvjete za provođenje kulturnih i sportskih aktivnosti. Na dobrom smo putu i mislim da će u skorije vrijeme to biti mnogo vidljivije.

Definitivno nam je potrebno kino urađeno po savremenim standardima, a na tom planu trenutno radimo, zatvoreni bazen za koji zasigurno postoji velika potreba i treba ga staviti u prioritete, kao i jedan veliki nogometni teren s umjetnom travom koji bi znatno olakšao i unaprijedio uvjete bavljenja ovim sportom.

Kada je riječ o našoj ustanovi, trenutno smo u završnoj fazi uređenja sportske dvorane, u toku je i rekonstrukcija velike pozorišne dvorane, pripremamo projekt za kino koji planiramo realizovati ove godine, kao i izgradnju dva vanjska sportska terena s univerzalnom podlogom. S entuzijazmom uposlenika JU KSC “Bugojno”, podrškom koju imamo od naše općine, kao i viših nivoa vlasti, uvjeren sam da ćemo sve zacrtane ciljeve kao i do sada ostvariti.