Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a iz Skupštine je saopćeno da je na sastanku bilo riječi o napretku dijaloga između Kosova i Srbije, regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Predsjednik Konjufca rekao je da bi dijalog trebalo da rezultira međusobnim priznanjem i ponovio stav da se o ustavnom poretku, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova ne može pregovarati.

"Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati naše države budu predmet razgovora sa Srbijom", kazao je Konjufca.

Predsjednik Skupštine je, također, istakao parlamentarna opredjeljenja u pogledu usvajanja zakona i njihovog usklađivanja sa zakonima EU, ponavljajući da je perspektiva Kosova u EU.

Miroslav Lajčak se u srijedu, prvog dana posjete Kosovu, sastao s premijerom Albinom Kurtijem.

Kako je ranije saopćeno iz Kancelarije EU na Kosovu, specijalni predstavnik Lajčak tokom posjete Kosovu, od 15. do 17. septembra, sastat će s političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i s mladima.

Lajčak planira da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.