Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH, istaknuta ličnost iz političkog života zemlje, oglasio se danas na svom Facebook profilu i komentirao činjenicu da trenutna vlast u Kantonu i Gradu Sarajevu ne poštuje ustavne odredbe o konstitutivnosti. Lazovićev stav prenosimo u cjelosti: 

Nkon najave novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da se svi narodi i građani moraju osjećati ravnopravno u cijeloj državi Skupština Hercegovačko- Neretvanskog Kantona usvojila je amadmane po kojima je srpski narod postao konstituivan u tom kantonu. Rukovodstvo skupštine je naglasilo da to čine zbog opredijeljenosti da se na cijelom prostoru BiH poštuje multietičnost i da se nadaju da će se tako ponašati i svi drugi nivoi vlasti u BiH.

Nažalost u Gradu Sarajevu, nakon lokalnih izbora, tokom formiranja vlasti, primjećuje se odustajanje od ravnopravnog predstavljanja naroda. To se posebno odnosi na novu vlast u Gradu Sarajevo kao i pojedine gradske opštine.

Nova gradska uprava sa mladom gradonačelnicom Benjaminom Karić potrudila se da u javnosti ostavi utisak opredijeljenosti za transparentan rad i otvorenost prema građanima Sarajeva. U svojim nastupima konstantno pominje vrijednosti Sarajeva kao multietničke sredine koju treba čuvati i dalje razvijati. Stoga je bilo za očekivati da će nova gradska vlast pokrenuti izmjene Statuta Grada Sarajeva kako bi se ispravile greške koje je TROJKA ( NiP, NS i SDP ) napravila kada je u pitanju multietničko predstavljanje vlasti u Gradu Sarajevu.

Obzirom da iste stranke čine vlast u KS i u Gradu Sarajevu nova gradska vlast trebala je pratiti organizaciju rukovodstva Skupštine KS u čijem radu pored predstavnika naroda učestvuje i predstavnik građana iz reda "OSTALIH".

Sadašnji Grad Sarajevo, sa četiri općine, formiran je davne 1998 godine. Osnovna namjera Protokola o konstituisanju sadašnjeg Grada Sarajeva sa potpisima Alije Izetbegovića ispred SDA, Krešimira Zubaka ispred HDZ-a, Zlatka Lagumdžije ispred SDP-a i Michaela Štajnera ispred OHR-a bila je da se sačuva multietničnost Sarajeva kao glavnog grada BiH. Danas to nije slučaj.

Nikada se do sada nije desilo da u strukturama gradske vlasti nema predstavnika "konstitutivnih " naroda. Smjenjivale su se vlasti i SDA i SDP-a ali taj princip se poštovao. I u opštinskim i u gradskim strukturama vlasti.

Po prvi puta u rukovodstvu Gradske uprave nema predstavnika srpskog naroda a u rukovodstvu Gradskog vijeća nema predstavnika hrvatskog naroda. I to nije dobra slika za Sarajevo kao glavni grad BiH koji treba da prednjači u integrirajučim idejama BH društva i države.

I u pojedinim gradskim opštinama, nakon lokalnih izbora, primjećuje se zabrinjavajući trend. U Opštini Centar u rukovodstvu Opštinskog vijeća nema ni hrvatskog ni srpskog predstavnika a u rukovodstvu Opštinskog vijeća Novo Sarajevo nema predstavnika srpskog naroda. A moralo bi ih biti.

Zašto to TROJKA radi? Zašto odustaje od multietničnosti ? Kao socijaldemokrata čudim se SDP-u da prihvata otvorenu diskreditaciju multietničnosti u gradskim i općinskim strukturama vlasti.

Odgovor se možda krije u nastupu Premijera Edina Forte iz NS ( N1 - 05. 02. '21) ) kada je na upit voditeljice Emele Burdžević da li ima dovoljno Srba u vladi Kantona Sarajevo odgovorio da nema ali da duboko vjeruje da... "STRIKTNE ETNIČKE KVOTE GURAJU BIH UNAZAD"!!!  Šta znači ovakva izjava? Kakvu poruku ona nosi? Poštovanje etničkih kvota nije stvar ličnih opredjeljenja nego ustavnih i statutarnih odredaba.

Ovakve izjave ništa dobro ne mogu donijeti izgradnji zdravog društva i stabilne BiH. One idu u korist samo zagovornicima etničkih podjela i protivnicima građanske države.