Murati je glavni tehnološki direktor u OpenAI-u, startupu koji stoji iza ChatGPT-a – najnaprednijeg svjetskog chat bota vještačke inteligencije (AI) koji je ikada bio pušten za masovno javno korištenje.

Rođena je 1988. godine u Albaniji, odakle se kao šesnaestogodišnjakinja preselila u Kanadu. Veteran je Tesle, gdje je vodila razvoj modela X. Murati je u OpenAI-ju od 2018. godine

Dok svijet još raspravlja o potencijalu novih tehnologija, ona i njen tim fokusirani su na poboljšanje vlastitih OpenAI proizvoda. Milijarde dolara uloženo je u uspjeh ove tehnologije, koja bi mogla biti najveći događaj u Silikonskoj dolini još od pojave iPhonea.

Usavršavanje tehnologije, kao i globalni razgovori u vezi s tim, vjerovatno će potrajati još neko vrijeme. U međuvremenu, evo nekoliko detalja o tome ko je Mira Murati.

Zanimanje Mire Murati za vještačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vrijeme ova kompanija kreirala je rane verzije Autopilota, svog softvera za pomoć vozaču korištenjem vještačke inteligencije i radila na robotima sa AI-om za svoje fabrike. To je Murati navelo da razmotri druge primjene vještačke inteligencije u stvarnom svijetu.

Prešla je u Leap Motion 2016. godine kako bi radila na sistemu “virtualne stvarnosti” (virtual reality – VR) u startupu koji bi zamijenio tastature. Kao potpredsjednica proizvoda i inženjeringa nadala se da će interakciju s računarom učiniti “intuitivnom kao igranje loptom”. Ali ubrzo je shvatila da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu toga da bude spremna za masovno korištenje.

Dok je Murati razmišljala o svom sljedećem potezu, došla je do zaključka da bi “masovni napredak u tehnologiji” morao igrati ulogu u rješavanju najvećih svjetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. godine i do njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Google, uglavnom, držao svoja istraživanja o vještačkoj inteligenciji u tajnosti u laboratoriji, a mogućnosti chatbota iz Kine još uvijek bile nepoznate, OpenAI-jevi proizvodi postali su široko dostupni.

Murati strastveno testira ove proizvode u javnosti. “Mogli biste napraviti tehnološki napredak u vakuumu bez kontakata u stvarnom svijetu, ali onda ostaje velika nepoznanica krećete li se zaista u pravom smjeru?”, izjavila je Murati za Fast Comany.

Izgradnja umjetne opće inteligencije (AGI) isključivo unutar laboratorija, tvrdi ona, može učiniti društveni šok još većim i dodatno uznemirujućim kada se konačno pojavi u javnosti. Razvoj softvera uz ljudske povratne informacije efikasnija je metoda za rješavanja bilo kakvih izazova u tome kako AI radi.

Brzo usvajanje i rasprava o vještačkoj inteligenciji potakla je strah u vezi s mogućnostima ove tehnologije, uključuju sposobnost “loših momaka” da ju iskoriste za širenje dezinformacija ili razvoja planova štetnih za određene grupe ljudi.

Murati se ne bavi konkretnim slučajevima upotrebe, ali je otvoreno rekla da je industriji potrebna regulativa. “Imamo filozofe i etičare u OpenAI-u, ali zaista mislim da postoje velika društvena pitanja koja ne bi trebalo biti u rukama samo tehnologa”, rekla je ona za The Daily Show prošle godine.

Ranije ovog mjeseca, ona je takvo mišljenje dodatno podvukla, rekavši za Time: “Ovo je jedinstven trenutak u vremenu u kojem imamo ulogu oblikovanja društva. I to ide u oba smjera: tehnologija nas oblikuje i mi oblikujemo nju. Postoji i mnoštvo pitanja u vezi s društvenim utjecajem, a postoji i mnogo etičkih i filozofskih pitanja koja trebamo razmotriti. I važno je da u razgovor dovedemo različite glasove, poput filozofa, naučnika koji se bave društvenim pitanjima, umjetnika, ljudi iz humanističkih nauka...”

Samo dva mjeseca nakon lansiranja ChatGPT dostigao je 100 miliona aktivnih mjesečnih korisnika. To ga je učinilo najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u historiji. (TikToku je, za poređenje, trebalo devet mjeseci da postigne te brojeve, a Instagramu dvije i po godine.)

Dok se GPT-4, sljedeći veliki jezički model OpenAI-ja, priprema za lansiranje, Murati zna da će ova tehnologija biti pod još većim mikroskopom.

Sa GPT-4 Murati vidi šansu da “proširi mogućnosti“, uključujući pokazivanje nastavnicima da je generativna vještačka inteligencija mnogo više od načina da učenici varaju i plagiraju. Umjesto toga, može biti alat koji pomaže u pisanju nastavnih planova i pomaže učenicima u učenju na nove načine.

“Sa ChatGPT-om možete imati beskonačnu interakciju, može vas naučiti o složenim temama na način koji je za vas prikladan”, kaže Murati. “To je nešto kao vaš lični tutor.”