Ona je istaknula da će uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi s ovom izjavom.

“Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u Bosni i Hercegovini nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio s našim sigurnosnim službama”, napisala je ministrica Turković.

“Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije, posebno kada govore o drugim država i posebno kada je u pitanju sigurnost i stabilnost”, zaključila je.

RIA Novosti prenijele su izjavu Lavrova u kojoj je kazao kako "Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju".

Jasno je da Rusija, zna to i Lavrov, ima iskustva s plaćenicima. Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu Rusija je slala plaćenike da se bore na strani agresora. Nije čudno da Lavrov misli kako će se Bosna i Hercegovina ponašati kao Rusija. Ili je samo zlonamjeran.