Ministrica obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ne odustaje od pokušaja da uvjeri javnost da više vjeruju njoj nego vlastitim očima ili barem izvještajima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Iz ko zna kakvih suludih razloga, ministrica Hota-Muminović neprekidno ponavlja već raskrinkanu laž da povratak učenika u klupe te ukidanje mogućnosti online nastave nije dovelo do povećanja postotka učenika u ukupnom broju oboljelih od COVID-19. A istina je potpuno drugačija!

Kao što smo već ranije pisali u Stavu ministrica nema bilo kakvu uporište za tvrdnje da su postoci zaražene djece isti kao i kada su škole bile zatvorene. Nadalje, sedmični izvještaji Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pokazuju kontinuiran i ubrzan rast kako broja tako i udjela zaražene djece svih skupina, naročito one od 11 do 15 godina. Kako i koliko ministrica Hota-Muminović obmanjuje javnosti možemo shvatiti na osnovu upoređivanja sedmičnih izvještaja ZZJZKS iz kojih je vidljivo da je broj zaražene djece školskog uzrasta tokom septembra, u periodu između izvještaja od 30. 8. i onoga od 4. 10, naprosto eksplodirao.

Tako, recimo, od 1.622 zaražene djece u dobnoj skupini od 11 do 15 godina, a što je broj koji predstavlja svu djecu ove skupine zaraženu od početka pandemija pa do danas, njih 486, znači gotovo tačno trećina zarazili su samo tokom septembra, otkada je počeo obavezan povratak u školske klupe! Udio zaražene djece ove dobne skupine u ukupnom broju zaraženih je s 2,10%, koliko je bio na kraju augusta, narastao na 2,73% koliko je iznosio 4. oktobra. Drugim riječima povećao se za 30%. To može vidjeti svako ko pogleda izvještaje ZZJZKS pa su stoga još teže shvatljive ministricine očite neistine.

Nije mnogo bolje stanje niti sa zaraženom djecom u dobnoj skupini od 6 do 10 godina. Sa 750 zaraženih, koliko ih je bilo krajem augusta, broj je skočio na 943 početkom oktobra, a udio u ukupnom broju zaraženih povećao se sa 1,29% na 1,59%, odnosno za 23%.

Loša je situacija i sa srednjoškolskom populacijom, tačnije dobnom grupacijom od 16-20 godina, jer se broj zaraženih tokom septembra povećao za 437, tačnije skočio je s 1.983 na 2.420 zaraženih, a udio se povećao sa 3,67% na 4,08%. I ovdje, opet, nailazimo na isti, iako srećom nešto blaži trend kao i kod mlađih generacija jer se pokazuje da se od ukupnog broja zaraženih iz ove dobne grupe njih čak petina zarazila u toku samo jednog mjeseca, preciznije od početka školske godine i obaveznog povratka u školske klupe.

Tokom nove školske godine u Kantonu Sarajevo zaraženo je 122 djece od 0 do 5 godina, 193 djece od 6 do 10 godina, 486 djece od 11 do 15 godina te 437 mladih i djece od 16 do 20 godina. To je skupa 1.238 djece i mladih do 20 godina. Ukupan broj zaraženih u Kantonu Sarajevo u ovom periodu iznosio je 5.293. To znači da je među svim zaraženim od početka školske godine udio djece do 11 godina iznosio 15,1%. Dodaju li se tome i djeca i mladi od 16 do 20 godina, onda je to ukupno 23,4%, odnosno skoro jedna četvrtina.

Prije početka školske godine među zaraženima je bilo 4,7% djece do 16 godina. Dakle, u septembru je u toj populaciji došlo do trostrukog povećanja u odnosu na prosjek od početka pandemije, pri čemu je najveći skok zabilježen među djecom od 11 do 15 godina. Prije početka nove školske godine ukupan udio ovog uzrasta među zaraženima iznosio je 2,1%, a septembru 9,2%. Očigledni eksplozivni skok koje Ministarstvo i ministrica ili nisu kadri uočiti ili nas lažu. Šta god da je, broj oboljele djece raste strelovitom brzinom.

Iz svega navedenog čak i najvećem laiku kristalno je jasno da je početak školske godine, tačnije obavezni povratak u klupe, isključivi uzrok ovakavog rasta broja zaražene djece. Umjesto da adekvatno reagiraju te ponovo uvedu kombinirani model nastave, ili barem moguće pohađanje online nastave za onu djecu čiji roditelji to zahtijevaju, iz Ministarstva obrazovanja i odgoja (kakve li ironije) najbesramnije lažu i obmanjuju javnost o broju zaražene djece. Sramotno!