Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila je blagovremeno inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli, Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.

"U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara BiH, što je bila redovna praksa proteklih godina, izuzimajući 2020. godinu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će uputiti instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2021. godine spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola, te informiraju države prijema o razlozima za takvo postupanje, a sa željom da istina i pravda u BiH bude osnov za pomirenje i bolju budućnost svih građana i naroda BiH", saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.