Mevlut Cavusoglu je predložio da se Antalija diplomatskom forumu, koji se održava od 11. do 13. Marta, organizira i sastanak sa ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine.

Cavusoglu je danas na svom zvaničnom Twitter profilu objavio da su ruski i ukrajinski ministri prihvatili njegovu ponudu.

“Kao rezultat inicijative našeg predsjednika i naših intenzivnih diplomatskih napora, ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine su odlučili da se uz moje učešće okupe na margini Antalija diplomatskog foruma. Nadamo se da će to dovesti do mira i stabilnosti”, napisao je turski ministar vanjskih poslova.

Izražavajući nadu da će sastanak "biti prekretnica" i "važan korak" ka miru i stabilnosti, turski ministar vanjskih poslova rekao je da će Ankara "nastaviti da ulaže napore za trajni mir".

Diplomatski forum u Antaliji biće održan od 11. do 13. marta.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Ukrajini su od tada ubijena najmanje 364 civila, a 759 ih je ranjeno.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, više od 1,5 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FMevlutCavusoglu%2Fstatus%2F1500798954379919362&widget=Tweet