Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izdala je Mišljenje u kojem stoji da je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, povrijedilo prava pripadnika nacionalnih manjina jer je odobrilo udžbenik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje bosanskog jezika.

U toku prošle godine Vijeće je reagovalo na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“ u kojem se osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika.

U Mišljenju stoji da je Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti dao Ministarstvu preporuku da preduzme mjere iz svoje nadležnosti propisane Zakonom o udžbenicima i Pravilnikom o načinu i postupku davanja stručne ocjene i stručnog mišljenja o kvalitetu rukopisa udžbenika i nastavnih materijala  u cilju izmjene sadržaja koji negira bosanski jezik.

Navedeno je i to da Ministarstvo treba postupiti po preporuci Povjerenika u periodu od 30 dana, od kada je izdato Mišljenje i Preporuka te da žalba nije moguća.

Mišljenje je pored Povjerenika dao i Zaštitnik građana.

Podsjećamo da ratifikovanjem Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima prepoznat je bosanski jezik kao manjinski jezik. Bošnjačkoj nacionalnoj manjini priznata su prava koja su Ustavom Republike Srbije i zakonom zagarantovana pripadnicima nacionalnih manjina, među kojima je i pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma, školovanje na maternjem jeziku, pravo na njegovanje kulture i tradicije, objavljivanje zakona i javno obavještavanje na jeziku nacionalne manjine.