Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvi čovjek SNSD-a, govorio je za Euronews o aktuelnoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na budućnost entiteta. On je, kako se to moglo i očekivati, nastavio s papagajskim ponavljanjem da otcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska ne bi dovelo do rata te da je građansko uređenje države nemoguće za uspostavu.

Ipak, dodao je kako nije spreman za žrtvovanje mira zarad osamostaljenja RS-a, ali je ukazao da mora postojati svijest o "neuspjehu BiH".

"Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti. Niti sam ja ratni čovjek, niti bi to išta riješilo. Između RS-a i Federacije BiH postoji granica koja se zove entitetska. Ona nije upitna što se nas tiče, mi nemamo namjeru da je pomjeramo, skraćujemo, povećavamo, ali imamo namjeru da je ojačamo", istakao je on.

Opet je kazao kako nije protiv izvornog Dejtona i zajedničke države, ali napominje kako je, prema njegovoj ocjeni, došlo do skrnavljenja ovog sporazuma.

"Ovdje je nepodnošljivo, nama su oteli prava", naglasio je Dodik te objasnio kako je za takvo što najveći krivac međunarodna zajednica skupa s visokim predstavnikom.

Također, on smatra da su narodi u BiH danas zavađeniji nego ikada prije. Dotakao se i mogućeg ulaska BiH u NATO savez.

"Ja sam razgovarao s predstavnicima NATO-a, oni kažu da je sve što se tiče saradnje uredu, a što se tiče članstva mora postojati nova odluka. Na kraju krajeva, nije NATO neozbiljna organizacija da ovako nesređenu i neartikulisanu državu primi u svoje članstvo da napravi probleme. To sam, recimo, čuo od četiri predsjednika država koji su članovi NATO-a", rekao je Dodik.

O planovima za izbore 2022. godine, Dodik je rekao da su opcije član Predsjedništva BiH i predsjednik RS-a, ali da neće na parlamentarnu listu. Postoji mogućnost i da se, kako kaže, uopće ne kandidira.