Cristiano Ronaldo završio je unosan prelazak u klub iz Saudijske Arabije Al Nassr. Ovaj je ugovor značajan trenutak za bliskoistočni fudbal, ali on ujedno vjerovatno predstavlja i nestanak jedne od najvećih evropskih zvijezda sa elitne pozornice ovog sporta.

Al Nassr je na društvenim mrežama objavio sliku petostrukog osvajača Zlatne lopte kako drži dres tima nakon što je Ronaldo potpisao ugovor do juna 2025., a klub je taj potez pozdravio kao "historiju u nastajanju".

"Ovo je potpisivanje koje će ne samo inspirisati naš klub da postigne još veći uspjeh, već će inspirisati našu ligu, našu naciju i buduće generacije, dječake i djevojčice, da budu najbolja verzija sebe", saopćili su iz kluba.

To također donosi 37-godišnjem Ronaldu veliku isplatu u onome što bi mogao biti posljednji ugovor u njegovoj karijeri, piše TRT World.

Medijski izvještaji tvrde da bi portugalska zvijezda mogla zarađivati do 200 miliona dolara godišnje od ugovora, što znači da bi Ronaldo dobivao više od milion dolara sedmično, što ga čini najplaćenijim fudbalerom u historiji.

Ronaldo je, s druge strane, u izjavi rekao da je "željan da doživi novu fudbalsku ligu u drugoj zemlji".

"Sretan sam što sam osvojio sve što sam namjeravao da osvojim u evropskom fudbalu i sada osjećam da je ovo pravi trenutak da podijelim svoje iskustvo u Aziji", dodao je napadač.

Ronaldo je bio slobodan igrač nakon što je Manchester United raskinuo ugovor s njim poslije eksplozivnog TV intervjua u kojem je kritizirao menadžera Erika ten Haga i vlasnike kluba. Iza njega je također razočaravajuće učešće na Svjetskom prvenstvu, gdje je ostao na klupi u nokaut rundi i napustio teren u suzama kada je Portugal izgubio u četvrtfinalu od Maroka.

I nakon slavne karijere u kojoj je osvojio Ligu šampiona i sa Unitedom i sa Real Madridom, zajedno sa titulama u ligi i kupu u Engleskoj, Španiji i Italiji, sada će izgleda da će posljednje godine svoje karijere gledati daleko od reflektora vrhunskog evropskog fudbala.

Šta znamo o Al Nassru?

Al Nassr je klub koji je osnovan 1955. godine sa sjedištem u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, a trenira ga Rudi Garcia, koji je ranije vodio Lille, AS Romu, Olympique Marseille i Olympique Lyonnais. Klub igra u najvišoj ligi zemlje - Saudijskoj profesionalnoj ligi (SPL), koja ima 18 timova. Prošlu sezonu završio je na trećem mjestu, sa šest bodova zaostatka za prvakom Al Hilalom.

Prema Times LIVE-u, Al Nassr je drugi najuspješniji tim u ligi, sa devet titula. Njihova posljednja pobjeda bila je u sezoni 2018/19. Samo je Al Hilal, također sa sjedištem u Rijadu, osvojio više titula (18).

Istaknuti strani igrači koji igraju za klub su kamerunski heroj proteklog Svjetskog prvenstva Vincent Aboubakar, koji je promijenio igru protiv Srbije i postigao pobjednički gol za Brazil u njihovoj posljednjoj grupnoj utakmici u Kataru, kao i kolumbijski golman David Ospina, koji je ranije igrao za Arsenal i Napoli te bivši reprezentativac Brazila Luiz Gustavo.