Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, otkazao je 19. decembra prošle godine prethodno najavljenu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Iz Ureda predsjednika Hrvatske tada je saopćeno da se "za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu' otkazuje se zbog sigurnosnih razloga", piše Faktor.ba.

Prema podacima koje je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Vijeću ministara, a potom su proslijeđeni Zastupničkom domu Parlamenta BiH kao odgovor na zastupničko pitanje Nikole Lovrinovića, ni jedna sigurnosna služba u BiH ni partnerske agencije nisu raspolagale informacijama koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Hrvatske u BiH, odnosno u Travniku i Novoj Bili, gdje je trebalo da dođe.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je, kako se navodi u odgovoru, odmah uputila akte nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama za prikupljanje informacija o eventualnoj ugroženosti predsjednika Hrvatske, te kontaktirala njegovo obezbjeđenje.

"Dana 15.12.2021. tokom priprema za posjetu predsjednika Milanovića policijski službenici Direkcije su, zajedno sa članovima sigurnosne prethodnice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao i pripadnicima MUP-a SBK - PU Travnik, obišli sve predmetne lokacije iz protokola posjete. S gore navedenim agencijama dogovorena je razmjena informacija s ciljem nesmetanog odvijanja posjete. Preko partnerskih agencija izvršene su provjere o mogućoj ugroženosti predsjednika Milanovića, gdje smo informisani od nadležnih agencija da ne raspolažu sa konkretnim informacijama o njegovoj ugroženosti", piše u odgovoru.

Odluka o otkazivanju posjete Milanovića donesena je na osnovu sigurnosnih procjena nadležnih institucija Hrvatske.

"Za vrijeme rada na terenu, te u kontaktu s prethodnicom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, nisu postojale informacije koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Zorana Milanovića", navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje.

Lovrinović je pitao "koji sugurnosni problemi su bili razlog otkazivanja dolaska predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Bosnu i Hercegovinu".