Za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak  na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje se zbog sigurnosnih razloga. Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske.

Objavljeno je to danas na službenoj stranici predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića. Više detalja o tome o kakvim se prijetnjama radi nije navedeno.

U službenoj objavi stoji i kako “Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Podsjetimo, kako je ranije najavljeno, Milanović je danas trebao položiti vijenac kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju "Prahulje", a zatim posjetiti I Katolički školski centar "Petar Barbarić", gdje se trebao sresti sa radnicima i učenicima tog centra.

Nakon toga, bilo je planiranmo da položi vijenac pred spomen-bistu Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona humanitarnog konvoja "Bijeli put", u Novoj Biloj.

Posjetu je trebao završiti obraćanjem na centralnoj svečanosti obilježavanja 28. godišnjice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koje je najavljeno za 18:00 sati u Novoj Biloj.