Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović će u četvrtak, na obljetnici Oluje, dodijeliti odlikovanja jedinicama Hrvatskog vijeća obrane (HVO), odnosno jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima.

Kako je najavio Večernji list, jedno priznanje je namijenjeno Vojnoj policiji HVO-a, a drugo Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović. Obje su djelovale na području tadašnje paradržave Herceg-Bosne.

Zbog toga je danas reagiralo Udruženje logoraša Stolac.

“Šokirani smo informacijama da će upravo četvrtog avgusta predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijeliti visoka odlikovanja Vojnoj policiji HVO-a i jedinici 'Ludvig Pavlović'. Sama informacija o odlikovanju jedinica koje su glavni nosioci etničkog čišćenja i zatvaranja u logore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži”, stoji na početku njihovog reagiranja.

“Pripadnici Vojne policije HVO-a, a posebno njen 3. vod 3. satnije. 3 bojne, koji su bili stacionirani u Koštanoj bolnici u Stocu su ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislimo na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja… Podsjećamo javnost da je u Koštanoj bolnici ubijeno ili od posljedica premlaćivanja u drugim logorima podleglo šest civila Bošnjaka”, stoji u saopćenju.

Pripadnici Vojne policije HVO-a bili su, također, nosioci progona i pljačke stanovništva stolačke općine. Sve to je dokazano u presudi haškoj “šestorci “i njihovom zapovjedniku Valentinu Ćoriću u Hagu, naglasili su iz Udruženja logoraša Stolac.

Nagrađivati ove postrojbe od strane predsjednika Republike Hrvatske, lidera države članice Evropske unije (EU) i nosioca „europskih vrijednosti“ je žalosno. Milanović kao predsjednik Hrvatske ovim pokazuje svoj stav prema presudi za UZP u Hagu, ali i svoj odnos prema žrtvama ovog zamišljenog, ali neostvarenog projekta zvanog HR HB”

Stolačka “Koštana bolnica”, nekada čuvena po liječenju oboljenja kostiju, pretvorena je u zloglasni logor i postala je mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela. Logor je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine.

Upravom Vojne policije HVO-a je rukovodio Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali. Dobio je 16 godina zatvora.

Haški tribunal je u novembru 2017. pravosnažno osudio Jadranka Prlića i petoricu bivših funkcionera Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u “Koštanoj bolnici”.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar MUP-a Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.