Podsjetio ja kako je u BiH od početka ove godine ušlo 3.785 ilegalnih migranata, navodeći da se struktura u tom pogledu promijenila te da se sada bilježi povećan priliv iz Afganistana, Pakistana i Indije, kao i da je u međuvremenu evidentan veći broj Kubanaca, a potom ilegalnih migranata iz Bangladeša, Irana i Kameruna.

"Ono što je najbitnije, trenutna situacija je pod punom kontrolom i na današnji dan u Bosni i Hercegovini boravi ukupno 1.925 ilegalnih migranata, od kojih se u Kantonu Sarajevo nalazi 1.091, a u Unsko-sanskom kantonu 617" istaknuo je Ujić za Fenu, komentirajući aktuelnu migrantsku situaciju.

U kontekstu zatvaranja Privremenog prihvatnog centra "Miral" u Velikoj Kladuši iz kojeg su migranti izmješteni u Prihvatni centar "Lipa" kod Bihaća, direktor SPS-a navodi kako u “Lipi”, objektivno, postoje bolji uslovi i dostatni smještajni kapaciteti.

Na upit u vezi s daljnjim razvojem situacije na planu upravljanja migracijama, Ujić navodi kako SPS, za sada, ne raspolaže operativnim podacima o tome u kojem će smjeru ilegalne migracije 'ići', ali da brojke pokazuju da je priliv ilegalnih migranata od početka ove godine manji u odnosu na isti period prošle godine.