Španske vlasti traže osobu koja je paraglajderom preletjela granicu od Maroka do španske enklave Melilla što čini se predstavlja jedan novi i kreativan način ilegalne migracije na evropski teritorij. 

- Dvoje građana prijavilo je da su vidjeli paraglajder u četvrtak poslijepodne – rekao je Eder Barandiaran, glasnogovornik španske vlade u Melilli, jednom od dva španska teritorija u sjevernoj Africi.

Osoba koja se nalazila u paraglajderu je pobjegla nakon slijetanja, što je navelo vlasti da posumnjaju da je osoba migrant koji pokušava doći do Evrope. Identitet i nacionalnost osobe još uvijek nisu poznati, dok su slike paraglajdera kružile društvenim mrežama u četvrtak, navodi ABC News.

Granica s Melillom bila je u središtu skandala nakon što su 23 osobe tamo poginule u junu tokom pokušaja migranata i izbjeglica da na silu uđu, što je rezultiralo stampedom. Marokanska policija bacila je suzavac i tukla muškarce palicama, čak i kad su neki ležali na zemlji.

Španske vlasti također su optužene za nezakonito vraćanje nekih migranata u Maroko, navodno kršeći njihovo pravo na traženje azila.

Nekoliko medijskih istraga temeljenih na video snimkama i fotografijama incidenta iz juna pokazalo je da su se neke od smrtnih slučajeva možda dogodile na španskom tlu, što je španski ministar unutrašnjih poslova više puta porekao.

Od više od 29.000 migranata su ove godine neovlašteno prešli u Španije kopnom ili morem, a oko 1.300 je to učinilo preko Melille, javlja špansko ministarstvu unutrašnjih poslova.