Povodom martovskih rasprava i usvajanja Deklaracije o reafirmaciji narodnog imena Bošnjak, 2003. godine, u Podgorici je večeras u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori održana svečana sjednica, na kojoj su dodijeljena priznanja neimarima kulturnog identiteta.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog, kulturnog i političkog života, članovi diplomatskog kora i ugledni predstavnici bošnjačkog naroda, pročitana je deklaracija koja je usvojena 2003. godine.

Amina Brahić, podsjetivši da su Bošnjaci kao narod dali ključan doprinos u obnovi crnogorske nezavisnosti, kazala je da je savremena Crna Gora nasljeđe generacija Bošnjaka.

“Mi smo na ovom tlu svoji na svome. Ime Bošnjak se nosi dostojanstveno i ponosno”, kazala je Brahić.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder, govoreći o zastupljenosti Bošnjaka u institucijama sistema, podsjetio je da predstavnika bošnjačkog naroda nema u Apelacionom, Vrhovnom i Ustavnom sudu.

“Podsjećam na ustavnu odredbu srazmjene zastupljenosti. Apel svim političkim partijama da se predano zalažu za integraciju bez asimilacije”, kazao je Rastoder.

Na sjednici su dodijeljene i godišnje nagrade neimarima kulturnog identiteta, koje nose nazive po istaknutim bošnjačkim stvaraocima.

Povelja Hamdija Šahinpašić, prema ocjeni žirija, pripala je naučnom radniku Halilu Markišiću; nagrada Hilmija Ćatović dodijeljena je akademskom slikaru Džeki Hodžiću; a nagradu Avdo Međedović dobio je književnik Safet Hadrović Vrbički.