Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da žele da u Kazahstanu što prije budu uspostavljeni stabilnost i mir, javlja Anadolu Agency (AA).

"Naša želja je da Kazahstan što prije uspostavi stabilnost, spokoj i mir. Turska i Organizacija turkijskih država s tim ciljem će pružiti svaki vid podrške", kazao je Cavusoglu na sastanku s predstavnicima vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Parti) u Antalyi u Turskoj.

Protesti u Kazahstanu su prvo počeli na zapadu zemlje 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja. Potom je predsjednik Kassym-Jomart Tokayev proglasio vanredno stanje u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokayev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao "teroristima", optužujući ih za nastavak nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana u petak je objavilo da je najmanje 18 pripadnika snaga sigurnosti i 26 demonstranata poginulo tokom nemira.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana u nedjelju navodi se da je broj privedenih u nemirima u zemlji porastao na 5.135, a broj povrijeđenih pripadnika snaga sigurnosti je premašio 1.300. Također navodi da je pri pokušaju prelaska granice automobilom ili pješice privedeno 300 osoba sa većim količinama novca i ukradene robe, uključujući vatreno oružje i mobilne telefone.

Cavusoglu je također kazao da Turska u sklopu svoje vanjske politike ima određenu misiju, a to je da svugdje probleme i poteškoće bratskih i srodnih zajednica vide kao svoje vlastite probleme.