Mesut Ozil se oprostio od profesionalnog igranja fudbala. Okončao je karijeru i odlučio se, u svojoj 34. godini, za penziju.

Mesut Ozil je pripadao onoj rijetkoj vrsti fudbalera neizmjernog talenta, magije i urođene "anomalije" koja definira velike veznjake. Ozil je juče objavio da se oprostio od fudbala, ali je fudbal iz njega već odavno otišao.

Njegov put prema dolje počeo je u njegovim posljednjim danima u Londonu, put je završio jučer u turskoj ligi. Turska mu je bila utočište, zemlja u kojoj se odlučio smiriti i konačna destinacija čovjeka koji je uvijek imao problema kada je trebalo odlučiti kako dalje.

Poput Tottija ili Riquelmea, Ozil je znao igrati sezone iz snova, on je bio umjetnik zadnjeg pasa i skupi je mnoštvo trofeja. Ali ipka, sada kada se odlučio oprostiti, ostaje pomalo gorak ukus da je mogao možda i više.

Ozil je bio jedan od ključnih ljudi u preporodu Real Madrida protiv najbolje Barcelone ikada. Bio je brz, elegantan na terenu, prirodno nadaren za finte koje znaju samo rijetki. Pod Mourinhom je osvojio špansku ligu, ali ostajao bez Lige prvaka, kada je otišao u Arsenal, te ju je godine Real Madrid osvojio deseti put.

Nakon što je otišao iz Španije, Ozil je bio važan igrač tima koji je na Svjetkom prvenstvu u Brazilu postao prvak svijeta. U Arsenalu je bio legenda. Ali dolazak trenera Mikela Artete na londonsku klupu i splet drugih okolnosti osudili su ga na ostracizam, a sudbinu kakvu su doživjeli, naprimjer, Coutinho i Isco. Otišao je u Tursku, prvo u feberbahce a onda i u Medipol Basaksehir i tamo okončao karijeru,.

“Nevjerojatno sam zahvalan na ovoj prilici. Međutim, nakon što sam pretrpio neke povrede posljednjih sedmica i mjeseci, postalo je jasno da je došlo vrijeme da napustim veliku pozornicu fudbala“, poručio je Ozil.

Ističući kako je njegova karijera bila prekrasno putovanje puno nezaboravnih trenutaka i emocija, 34-godišnji Ozil je zahvalio svim svojim saigračima u Schalkeu 04, Werderu iz Bremena, Real Madridu, Arsenalu, Fenerbahceu i Medipol Basaksehiru.

Najveće uspjehe u klupskoj karijeri je ostvario sa Real Madridom u čijem dresu je odigrao 159 utakmica i osvojio špansku ligu i Kup kralja te u Arsenalu u kojem je odigrao 254 utakmice i osvojio četiri pehara FA kupa.

Ozil je u dresu reprezentacije Njemačke odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola. Sa Elfom je u Brazilu 2014. godine osvojio titulu prvaka svijeta.