Ugovor argentinskog nogometaša Lionela Messija s FC Barcelonom iznosi 555.237.619 eura bruto. Potpisan je na četiri sezone, od 2017. do 30 juna ove godine i "najskuplji je ugovor u historiji sporta".

U opsežnom dosjeu na nekoliko strana, kojeg su jutros objavile španske novine El Mundo, detaljno je objašnjena "suma fiksne plaće, prava na imidž, niz do danas neobjavljenih višemilonskih bonusa, dodataka i niz varijabli ovisno o različitim ciljevima".

Prema novinama "neto izračun, nakon što se primijene porezi i doprinosi, predstavlja više od polovice ovog iznosa: oko 297 miliona eura".

Prema El Mundu, Messi je tim ugovorom osigurao zaradu od 210.297 neto eura dnevno a toj se sumi dodaje zarada od marketinšklih prava, odnosno, korištenja njegovog imena i lika u reklamnim kampanjama.

El Mundo je objavio kopiju dokumenta koji je Messi potpisao sa Barcelonom 25. novembra 2017. godine, a koji "predstavlja najveći ugovor u historiji sporta" i čiji je sadržaj, prema novinama, ostao "najapsolutnija tajna "do danas.

Dokument koji su potpisali igrač i klub sastoji se od 30 stranica, podijeljenih između ugovora o radu (85% dogovorenih iznosa) i dokumenta o pravima na korištenje lika.

Na dokumentu se, pored potpisa Lionela Andrésa Messija, nalaze i potpisi, u ime FC Barcelone, bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua, bivšeg sportskog potpredsjednika Jordija Mestre Masdeua i predsjednika Uprave u to vrijeme, Óscara Grau Gomara.