Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik objavio je u utorak navečer kako je čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković postigao dogovor s kolegom iz Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. 

"Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo", napisao je Dodik komentarišući Sajam privrede u Mostaru.

Čović već mjesecima ponavlja kako će sa "Trojkom" najkasnije pola godine od formiranja vlasti krenuti u izbornu reformu, koja bi, lako je pretpostaviti, išla naruku HDZ-u. S druge strane, Konaković je jučer kazao kako rješenja treba tražiti na tragu prošlogodišnjih, neuspješnih pregovora u Neumu.

Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, smatra kako Konaković u kontinuitetu prati politiku HDZ-a.

"Moram podsjetiti javnost da je Konaković bio kooperativan i na tim pregovorima u Neumu. Bio je spreman isporučiti HDZ-u izbornu reformu koja bi prednost davala nacionalnom ključu. Konaković bi, izgleda, da glasamo sa trakama na rukama. Situacija je veoma jasna. On očigledno prati politiku HDZ, kao da je "Trojka" postala pridružena članica Hrvatskog narodnog saveza", izjavio je Mešalić za Faktor.