Tri mjeseca nakon općih izbora održanih u oktobru prošle godine Bosna i Hercegovina je dobila novu državnu vlast. U Vijeću ministara od danas je devet novih ministara a Vijećem ministara prvi put nakon Agresije upravljaće jedna žena. Predsjedavajuća je Borjana Krišto, koju je na tu dužnost kandidirao HDZ BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je u imenovanje novog saziva Vijeća ministara. Zastupnici su na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda potvrdili odluku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Za novi sastav Vijeća ministara glasali su zastupnici HDZ-a, SNSD-a, te SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Protiv su bili zastupnici SDA Šemsudin Mehmedović, Šerif Špago, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Nermin Mandra, Amor Mašović, Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, zatim zastupnici DF-a Milan Dunović, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić, SDS-a Darko Babalj i Mladen Bosić, PDP-a Mira Pekić i Branislav Borenović, te Nenad Grković (Za pravdu i red), Jasmin Emrić (NES) i Zlatko Miletić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara, ministri i njihovi zamjenici su nakon potvrđivanja imenovanja dali svečanu izjavu, kojom su se obavezali da će savjesno obavljati povjerene dužnosti, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

Osim Krišto u Vijeću ministara su još Elmedin Konaković (vanski poslovi), Zoran Tegeltija (finansije), Staša Košarac (vanjska trgovina), Davor Bunoza (pravda). Edin Forto (komunikacije), Dubravka Bošnjak (civilni poslovi), Nenad Nešić (sigurnost), Zukan Helez (odbrana) i Sevlid Hurtić (ljudska prava i izbjeglice).

"Stavit ćemo naglasak na veću iskoristivost fondova Evropske unije, osobito u svjetlu IPA III instrumenta, koji je uvelike u postupku implementacije. Također, koristit ćemo iskustva zemalja u okruženju koje su ostvarile korak više u tom procesu, kao i onih zemalja koje su završile taj proces i postale punopravne članice evropske porodice. U tom nastojanju ogromno ohrabrenje i iskorak je i odluka Evropskog vijeća da Bosni i Hercegovini odobri status kandidata", rekla je Krišto pred parlamentarnim poslanicima predstavljajući svoj ekspoze.

Novo Vijeće ministara čudan je miks ministara iz redova nacionalnih, pro-ruskih, separatističkih i navodno građanskih stranaka i teško da se od takvog saziva išta konkretno može očekivati. Trojicu ministara iz reda srpskog naroda u Sarajevo je poslao Milorad Dodik, iz koalicije koja otvoreno zagovara disoluciju i podjelu zemlje i koja je otvoreno na strani Vladimira Putina u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjedavajuća i dva ministra iz reda hrvatskog naroda dolaze iz HDZ-a čiju politiku otvoreno podupiru zvanični Zagreb i visoki predstavnik Cristian Schmidt. Sinkronizirano.

Ostatak Vijeća ministara čine kadrovi iz reda Bošnjaka i Ostalih koje su kandidirale nacionalne, socijaldemokratske i liberalne partije iz reda takozvane „Osmorke“ ili „Šestorke“, široke koalicije s koca i konopca, formirane uz snažnu podšku američke ambasade, prvenstveno kako bi se iz vlasti izbacila Stranka demokratske akcije, stranka koja je ubjedljivi pobjednik Općih izbora ali koja, po drugi put nakon Agresije, neće imati ministre na državnom nivou.

U novom Vijeću ministara sjedit će jedan milioner Sevlid Hurtić, koji se obogatio izdavačkom djelatnošću, Staša Košarac koji je bio predmet istrage parlamentarne komisije zbog navodnog nasilja nad bivšom suprugom, Davor Bunoza koji ima bend „za svadbe i sahrane“ i koji je pod istragom zbog krivotvorenja službenih isprava a tu su i pravosnažno osuđeni Zoran Tegeltija i Zukan Helez, "ekspert" za (samo)odbranu.

Tegeltija je presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi. Zukan Helez je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog krivotvorenja iskaza a 2014. je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od osam mjeseci zbog tučnjave, u vrijeme kada je obavljao dužnost federalnog ministra za pitanja boraca.

Ministar vanjskih poslova biće nekadašnji vlasnik granapa, bivši košarkaš koji je grijao klupu u nekom nepoznatom rumunskom klubu, političar sa sumnjivo stečenom diplomom Fakulteta sporta koji svoje diplomatske vještine uvježbava istraživanjem Wikipedije. Osnovano se sumnja da ne zna niti jedan strani jezik. 

Implementacija, vidimo, „meritokratije“ kakvu je opozicija glasno najavljivala prije Općih izbora. Kako će uopće u naredne četiri godine funkcionirati ta široka koalicija koja je prije svega bazirana na interesima i raspodjeli fotelja a ne na programu, posebno ako se uzme u obzir da vrlo lahko, zbog egoizma i dijametralnih stavova koalicijskih partnera, može izgubiti tijesnu parlamentarnu većinu, niko ne zna.

U Dodikove ruke poklonjeni su resori sigurnosti i finansija, na desetine iznimmno važnih državnih agencija date su na raspolaganje čovjeku koji čini sve da uništi državne instiutucije, da obesmisli njihovo postojanje i onda krene ka secesiji. U čemu ga neće sprječavati njegov novi najbolji drug iz Mostara.   

Pod upitnikom je NATO put države. Zemlja je u proteklih 15 godina potpisala nekoliko sporazuma koji je približavaju članstvu u toj euro-atlantskoj asocijaciji no Milorad Dodik i njegovi ministri se snažno protive članstvu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto poručila je u ekspozeu da će se odlučno zalagati za približavanje BiH članstvu u NATO i Evropskoj uniji. S druge strane, Dodik tvrdi da članstvo BiH u NATO savezu nije dio dokumenta koji su potpisali, niti se NATO preferira u bilo kom pogledu.

„Naše osnovne, bazične politike ostaju iste. NATO neće imati našu podršku za članstvo BiH. Mi to nećemo, mi pratimo Srbiju. I vjerujem da je, kako se stvari odvijaju, sve manje mogućnosti da mi budemo dio tog saveza“, izjavio je predsjednik entiteta Republika Srpska.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Predstavničkom domu PSBiH. Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat.