Bh. zvaničnici su se jučer obrušili na Izrael, optužujući izraelsku ambasadu koja pokriva i poslove u Bosni i Hercegovini da se neprimjereno miješa u unutrašnju politiku ove balkanske države kroz podršku kontroverznom planu izborne reforme. Kritičari kažu da bi predložena promjena izbornog sistema smanjila politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlji.

“Teško je shvatiti kako bi zvanična politika Države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini. Predloženo izborno zakonodavstvo učvrstilo bi postojeći diskriminatorni sistem prema manjinama u Bosni˝, kazala je za Haaretz ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Njena je izjava uslijedila nakon što je dopis izraelske ambasade u albanskoj prijestolnici Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, u ponedjeljak odjeknuo u zemlji. Memorandum je izdat kao odgovor na izborni plan koji je promovirao Ured visokog predstavnika, institucija koju podržava EU, stvorena nakon ratova na Balkanu 1990-ih kako bi nadgledala civilne aspekte implementacije sporazuma kojim je okončan rat u Bosni. OHR može poništiti odluke vlasti u Bosni.

Plan podržavaju hrvatski i srpski nacionalisti, a protivi mu se sadašnja vladajuća vlast u Bosni i Hercegovini. Trenutni politički sistem u BiH zasniva se na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: Bošnjaka, Srba i Hrvata, aranžmanu za koji se vjeruje da je isključio više od 100.000 građana iz političkog predstavljanja najvišeg nivoa.

U ovom trenutku, viši položaji u državnoj vladi i neki na lokalnom nivou ravnomjerno su raspoređeni među pripadnicima njenih konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost njihovog stanovništva.

Promjena koju je predložio OHR izvagala bi lokalnu demografiju, što bi zauzvrat moglo dodatno konsolidirati moć etnonacionalističkih stranaka. Izraelska ambasada odlučila je da se pozabavi osjetljivom temom, napisavši da su "spremnost i prijedlozi hrvatske strane, kao što su demonstrirani tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, dobrodošli".

Ministrica Turković, bošnjačka političarka jevrejskog porijekla, izjavila je za Haaretz da je iznenađena odgovorom Izraela.

˝Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale onima koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava u Bosni i Hercegovini˝, izjavila je Turković.

Ministrica je također ponovila ove stavove u pismu izraelskom ministarstvu vanjskih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i navela da je većina stranaka protiv predložene reforme. Iako je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo komentirati zahtjev Turković, dali su izjavu za Haaretz.

“Izraelska ambasada u Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, izdala je dokument (u ponedjeljak) u kojem izražava podršku očuvanju prava jevrejske zajednice u zemlji. Dokument je poslat nakon lokalne inicijative za izmjenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima”, naveli su.

Kako navodi N1, Željko Komšić, hrvatski političar koji ne podržava reformu, rekao je da Izrael podržava model koji je "davno napušten u svijetu jer je zasnovan na sistematskoj diskriminaciji" i koji podržavaju samo “politički akteri čija se politika zasniva na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca i na ostvarenju ciljeva osuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, za što čvrsto vjerujem da nije zvanična politika Izraela.”

U dopisu izraelske ambasade u Albaniji izražena je podrška nacionalističkim političarima Miloradu Dodiku iz srpske zajednice i Draganu Čoviću, šefu stranke Hrvatska demokratska zajednica, za „nedavne ohrabrujuće akcije koje poduzimaju institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.” To je uključivalo prihvatanje definicije antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust i preimenovanje ulica koje su odavale počast nacističkim kolaboracionistima.

Dodik, glasni pristalica Izraela, optužen je za negiranje Genocida u Srebrenici 1995. godine u kojem su, prema nekoliko međunarodnih presuda, srpske snage ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. On je takođe pojačao pozive na separatizam i zaprijetio da će se povući iz državne vojske kako bi stvorio nezavisne srpske snage.

˝Nesumnjiva namjera izraelskog ministarstva vanjskih poslova da podrži Dodika i Čovića je razlog zašto je Turković ljuta. Možemo sa sigurnošću reći da je to narušilo imidž Izraela među bošnjačkom populacijom. Izašlo je iz lijevog polja˝, rekao je bivši ministar energetike BiH Reuf Bajrović.

Nazvavši sadašnju krizu „politički najvrućim trenutkom unazad dugo vremena“, Bajrović je rekao da bi trebalo da ˝vlada Izraela istupi i kaže da je ovo po mom mišljenju ludost. To se vidi tako što se Izrael svrstava na stranu ljudi koji žele da Bosna i Hercegovina nestane, na stranu ekstremno desničarskih poricatelja Genocida.”

“Zašto bi Izrael ovo uradio? Mogu samo da nagađam”, rekao je.

I Bošnjaci i Srbi su posljednjih godina pokušavali da iskoriste moralni stav Izraela po pitanju Genocida kako bi ojačali svoje argumente. Prošlog decembra Turković je pozvala tadašnjeg ministra vanjskih poslova Jaira Lapida da okupi međunarodnu zajednicu protiv srpskog revizionizma, bitku koju mnogi vide kao ključnu ulogu u borbi za buduću održivost bh. državnosti.