Nejra Latić-Hulusić često je ljuta. Za to su redovno krivi “oni”, zli gadovi čija nedjela naprosto prisiljavaju Nejru Latić-Hulusić (u nastavku i NLH) da se nasekirano oglašava društveno angažiranim tekstovima te upire i prijeti prstom s portala koji su u vlasništvu ili političkom savezništvu s njenim tatom Nedžadom Latićem.

Ova svestrana kolumnistica, koja je istovremeno i “filmska i TV redateljica, umjetnica te suosnivačica produkcijske kuće 'Hava Film'”, ovaj je put bijesna zbog manjka “rodne senzitivnosti” te raširene mizoginije kod onih koji kreiraju javno mnijenje.

Rodno osviještena, NLH naprosto je osupnuta medijskim tretmanom koje trpe pripadnice ljepšeg spola, a povod za njenu zgroženost nije bio toliko komentar SDP-ovog Vojina Mijatovića kako potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić “iz Sarajeva nešto krešti” koliko činjenica da “fina gradska javnost” nije i ranije reagirala, naročito kada je meta sličnih komentara bila upravo ona – Nejra Latić-Hulusić.

Doduše, NLH jeste nabrojala još nekoliko sličnih slučajeva koje je rodno osviještena gradska raja doista ispratila u tišini, uglavnom jer su meta bile ženske osobe drugačijeg svjetonazora ili političkog opredjeljenja. No ovaj put nije označila krivce, već se zadržala na anonimizirajućim uopćavanjima “kad ste i kad su”. I to je ono što čitav njen nastup i reakciju čini nadasve običnim performansom i licemjernim moraliziranjem.

Naime, NLH se suzdržala od imenovanja jer je valjda i sama svjesna da je jedan od najvećih megafona i promotora mizoginije medij na kojem se sama redovno oglašava. U pitanju je, naravno, portal The Bosnia Times, koji vodi i uređuje Nedžad Latić, glavom i bradom njen otac. U isto vrijeme dok je NLH kucala svoj pravednički komentar, na tatinom portalu objavljen je tekst u kojem se Biseru Turković naziva “bezobrazno bogatom i teškom”.

No, u kontekstu rodnog senzibiliteta, ovakvi primitivni komentari u vezi s fizičkim izgledom prava su “kamilica” ako se uzme u obzir da je tata Latić na porodičnom portalu ministricu Biseru Turković optuživao i da je kriptojevrejka koja navodno sakriva jevrejsko porijeklo svoje majke te da pride krije da je razvedena!

Primitivizam, antisemitizam, seksizam, mizoginija.

Ipak, Turkovićka je još i dobro prošla ako pogledamo kakav tretman tata Latić priređuje Sebiji Izetbegović. On već godinama doslovno živi od javnog pretresanja porodične intime Izetbegovića, pri čemu ne krije svoje antipatije spram doktorice Sebije Izetbegović, koju u svojim tekstovima i knjigama prikazuje kao stereotipnu malicioznu “snahu” iz telenovela, oštrokondžu koja narušava porodični sklad i harmoniju.

On ne optužuje Sebiju Izetbegović tek za porodične ili vlastite nevolje već je tretira i kao glavni uzrok većine društvenih nedaća. Latić je Sebiju Izetbegović nazivao “bošnjačkom Hurem” kako bi joj, u duhu šovinističkog i seksističkog orijentalizma, ne samo zanijekao bilo kakve samostalne sposobnosti i kapacitete, sugerirajući da sve što ima potječe iz bračnog statusa i kreveta, već i kako bi je prikazao i kao simbol dekadencije i degeneracije jedne političke dinastije, naroda, pa čak i vjerske zajednice!

Ovo nije bilo kakvo parafraziranje, to su doslovni naslovi Latićevih tekstova. Pogledajmo samo neke od njih: “Do trona preko kreveta – što bračnog, što bolničkog: Sebija prestaje biti doktorka, napušta Klinički centar!”, “Kud Seka prođe, tud trava ne raste... Nakon Zvizdića odustaje i Novalić, da li zbog Sebije?!”, “Dinastija Izetbegović: Bakir i ženu gura na izbore”, “Novi bošnjački Pijemont: Kako je bošnjačka Hurem ovladala Izetbegovićevim naslijeđem?!”, “Kad je muslimanima krenulo po zlu – Latić: Zbog ulaska Sebije Izetbegović u politiku bosanski muslimani trebaju proučiti lekciju iz Kerbele”, “Seka u ludnici – Izetbegović: Psihijatrija bilježi porast pacijenata”, “Lutak prostitutak i Huremka na listama: Ubij mi oca pa me zaposli!”, “Razotkrivanje misterije o pacijentu 7. sprata koševske bolnice: Operirana gospođa Izetbegović!” i tako slično.

Čini se da je iskompleksirani Nedžad Latić toliko patološki opterećen likom i djelom Sebije Izetbegović, koju između ostalog optužuje i za vlastiti izgon iz kruga prijatelja porodice Izetbegović, da se čak besramno bavi i njenim zdravstvenim stanjem, a što valjda pripada najstrožijoj intimi svakog pojedinca.

Naravno, NLH ne pada napamet da barem jednom rečenicom, a kamoli tekstom, problematizira svog taticu kao ponajvećeg generatora medijskog “rodnog nasilja” i mizoginije u našem društvu i javnosti. Umjesto toga, NHL više voli da grmi spram porodičnih političkih neistomišljenika tekstovima poput onoga “99 snova na našem nebu”, iz kojih poručuje: “Mi još možemo ostvariti naše snove, vaše je samo da pocrkate više.”

A ko bi to tačno trebao da crkne da bi porodice Latić i Hulusić ostvarile svoje snove, NLH pojašnjava u svojoj tužbalici-nabrajalici u kojoj nariče i proklinje u prvom redu: “Mrski ratni zločinci, ratni profiteri, bošnje, četnici, ustaše...”

NLH u isti red s četnicima, ustašama, ratnim zločincima i profiterima svrstava “bošnje”, tj. Bošnjake, barem one kojima se nije neugodno tako izjasniti, za razliku od Nejre Hulusić-Latić, kojoj biti “bošnjom” znači biti jednako ratnom zločincu, ustaši, četniku i profiteru.

NLH nastavlja naricati i proklinjati pa poručuje da dušmanima želi da pocrkaju te da nikad mira i utočišta nemaju, da bi se ipak na kraju smilovala pa proučila da neće kleti potomke “bošnja, četnika, ustaša... itd.”, jer ne vjeruje u genetsko zlo. Odlično, jer ni mi ne vjerujemo u genetsko zlo, pa stoga smatramo da NLH nije genetski predodređena da valja besramne gluposti i šovinističke uvrede.

Nije genetika predodredila da NLH izigrava feministkinju i društvenu savjest, da moralizira dok ignorira nemoral svog tate ili javno tvrdi da joj je neugodno izjasniti se Bošnjakinjom, nego je to sama NLH odlučila.

Nije genetika kriva što ova vjetropirkasta režiserka, pripadnica zlatne mladeži, kćerka Nedžada Latića, višedecenijskog dvorskog mačka, serijskog sabotera milionskih projekata od nacionalnog značaja i mizoginog klevetnika, te supruga člana Radončićevog SBB-a i aktuelnog direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo ima obraza da proklinje, nariče i moralizira iz pozicije nekakvog obespravljenog autsajdera.

Nije tu u pitanju bilo kakva genetika, tek kućni odgoj i porodične vrijednosti. (foto: magazin lola)