Politika | 14.11.2022.

Rezultati izbora za BNV

Memić donio pobjedu Ljajićevom SDP-u, Ugljaninova lista na 3. mjestu

Na izborima za BNV po prvi put je učestvovala direktno, sa svojim stranačkim kadrovima, Sandžačka demokratska partija. U prethodnim ciklusima ona ili nije učestvovala ili je podržavala liste intelektualaca bliskih ovoj stranci. Kao nosioca liste ova sandžačka stranka imala je novog mladog ministra u Vladi Srbije Huseina Memića, čija je lista pobjedila s preko 15.700 glasova

ALMIR MEHONIĆ

Kako su javili sandžački lokalni mediji, a prema podacima izbornog štaba Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, ova stranka ostvarila je pobjedu na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Njima će sa preko 15.700 osvojenih glasova pripasti 12 ili eventualno 13 mandata, dok će Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića, koja je osvojila 14.913 glasova, imati isto 12 ili eventualno 11 mandata. Kako stvari stoje veoma mali broj glasova će odlučiti o tome.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, koja je od osnutka ove institucije vladala BNV-om, u novom sazivu će imati 10 vijećnika, a jednog predstavnika imaće i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admira Muratovića, liste koja je nastala odvajanjem od Zukorlićevog SPP-a.

“Bošnjačka lista”, koju predvodi bivši predsjednik BNV Esad Džudžo, nije uspjela da osvoji niti jedan većnički mandat.

Ono što je zanimljivo jeste veoma mala izlaznost na ovim izborima što može ukazivati i na drastičan pad povjerenja u ovu instituciju čija uloga je ostvarivanje kulturne autonomije Bošnjaka i koja se, po srbijanskom Ustavu i zakonu, bavi kulturom, obrazovanjem, jezikom i informisanjem.

Rasim Ljajić je okupljenim pristalicama, ispred sjedišta svoje stranke, kazao da je lista te stranke pobjedila u svim gradovima, osim u Sjenici i Tutinu.

- Vidjećemo sa kim ćemo formirati većinu, jer nismo zaboravili ko je šta govorio tokom kampanje. Pravićemo Vijeće sa onima koji poštuju principe koje mi postavimo, inače u tome nećemo učestvovati. Formiraćemo Vijeće sa novim mladim ljudima, sa novom energijom. To Vijeće će se vratiti poslovima za koje je nadležno. Hoćemo depolitizaciju. Ko hoće politiku neka ide u stranku, poručio je Ljajić.

VIŠE O TEMI: Husein Memić, ministar u Vladi Srbije: “Niko nam prava neće dati na tacni”

Na drugoj strani grada, sa zgrade Fakulteta za islamske studije, svojim pristalicama se obratio i Usame Zukorlić. On je u govoru konstatovao da ta stranka neće moći samostalno da formira većinu u BNV.

- Preostalim strankama ćemo ponuditi da formiramo novu većinu, da stavimo tačku na 32 godine mraka i diskriminacije. Vrijeme je, vjerujem i da drugi vijećnici neće imati srca da zbog jeftinih političkih poena produže vlast Vijeću koje ništa nije radilo kako treba decenijama”, rekao je Zukorlić.

Ipak, Zukorlić je u nastavku govora oštro optužio SDP Rasima Ljajića kako “jedna stranka, preko 50 direktora, robi 6.000 radnika”. No, Zukorlić je prenebregao zloupotrebu resursa Islamske zajednice koju tradicionalno, od osnutka, koristi njegova stranka a njegovo obraćanje okupljenim pristalicama sa zgrade Fakulteta za islamske studije možda i najslikovitije govori o tome.

Nasuprot ove dvije stranke u izbornom štabu “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” (SDA Sandžaka) nije vladala nimalo euforična atmosfera. Prvi na listi Fuad Baćićanin ocjenio je da su na izborima Bošnjaci predali odgovornost za vođenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) strankama koje su bliske režimu u Beogradu.

- Mi ćemo i dalje u skladu sa ostvarenim rezultatima da radimo u Vijeću u interesu Bošnjaka Sandžaka, jer je očigledno da nijedna lista neće biti u stanju da samostalno rukovodi BNV“, kazao je Baćićanin.

Na izborima za BNV po prvi put je učestvovala direktno, sa svojim stranačkim kadrovima, Sandžačka demokratska partija. U prethodnim ciklusima ona ili nije učestvovala ili je podržavala liste intelektualaca bliskih ovoj stranci. Kao nosioca liste ova sandžačka stranka imala je novog mladog ministra u Vladi Srbije Huseina Memića. Iako su mnogi smatrali da SDP nije na svom terenu, i da ne može očekivati pobjedu, pokazalo se sasvim suprotno. Na drugoj strani evidentan je slobodni pad SDA Sandžaka koji se dešava iz izbora u izbore.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dželjo Hodžić: Od Makedonije žele stvoriti Bjelorusiju, a Bošnjaci bez Bosne su ništa

Izetbegović: Tražimo da EUFOR spriječi Dodikova provokativna okupljanja u Srebrenici

Koga će manjine podržati u hrvatskom Saboru?

Od nameta nema selameta: "Trojkaši" sada ujedaju ruku koja ih je nametnula