Potpredsjednica entiteta FBiH, Melika Mahmutbegović, reagirala je na neutemeljene tvrdnje koje dolaze iz HDZ-a, a u kontekstu predstojećih Općih izbora 2022. godine. 

Mahmutbegović se posebno osvrnula na izjavu čelnika HDZ-a, Marinka Čavare koji istrajava u tvrdnji da bez izmjena izbornog zakona neće doći do održavanja Općih izbora.

"Tvrdnja potpredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavare da bez promjena izbornog zakonodavstva nema uvjeta za održavanje Općih izbora je potpuno neutemeljena. Prošli Opći izbori, koji su održani 2018. godine, provedeni su po identičnim odredbama Izbornog zakona BiH koje su i danas na snazi. Ako smo mogli imati izbore u oktobru 2014. kada je izabran Dragan Čović za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i u oktobru 2018. godine, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ih nemamo i u oktobru 2022.

To svakako ne mijenja činjenicu da je neophodno izmijeniti Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali i preporukama Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR-a, te unaprijediti funkcionalnost FBiH i onemogućiti blokade zbog kojih već tri godine nemamo formiran novi saziv Vlade FBiH.

Te izmjene je moguće postići, ali uz odricanje od maksimalističkih zahtjeva koji nisu u skladu sa evropskim demokratskim standardima i spremnost na kompromis svih parlamentarnih stranaka koje učestvuju u procesu.

Niko nema pravo da građanima Bosne i Hercegovine uskraćuje mogućnost izbora vlasti na demokratskim izborima, a naročito nema pravo zloupotrebljivati instrumente blokada kao ucjenjivačku polugu u pokušaju ostvarivanja uskostranačkih ciljeva. Opći izbori 2022. se mogu i moraju održati", istakla je Mahmutbegović