Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo postavio je ovo pitanje na sjednici Skupštine premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti. Dević je svoje pitanje obrazložio time da "cijelo jutro" čita u medijima kako ministrica podnosi ostavku, pa je red da premijer o tome obavijesti zastupnike.

Naime, ministrica Husić Mehmedović je, kako prenose pojedini mediji, najavila podnošenje ostavke iz razloga što Nacrt zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo nema podršku ni od svih zastupnika ‘Trojke’ u Skupštini, ni od opozicije, a oštro su mu se usprotivili i zaposleni na Univerzitetu u Sarajevu. Naime, već smo pisali o tome da je više od 200 zaposlenih na Univerzitetu potpisalo pismo u kojem izražavaju svoje neslaganje s predloženim zakonom. Javno su se usprotivili Filozofski fakultet i Ekonomski fakultet, na kojem je Husić Mehmedović zaposlena kao profesor. Ni studenti nisu za ovaj zakon.

Zbog svega toga ministrica Husić Mehmedović odlučila je, navodno, podnijeti ostavku. 

U odgovoru na ovo pitanje premijer Forto je potvrdio da je ministrica Husić Mehmedović najavila mogućnost ostavke, ali ne bi govorio detaljnije o tome jer će se ministrica obratiti zastupnicima kada ovaj zakon bude na dnevnom redu.

Dević je ovom prilikom posavjetovao Edina Fortu da podnese ostavku i da se formira ekspertska Vlada jer, i pored njegove dobre volje da radi, "derivati SDA" ga u tome sprečavaju pa mu je bolje da se povuče.