Kada se spomene mekteb, prva asocijacija jeste mjesto u kojem djeca i mladi uče osnove islama, prakticiranje vjere, sufaru i ostale vjerske vrijednosti. Međutim, mektebi su mnogo više od toga, to su mjesta gdje se djeca odgajaju ne samo kroz vjerska načela već i kroz sve druge životne sfere kako bi izrasli u bolje, odgovornije i društvu korisne osobe. Posebno danas kada dječiju pažnju odvlače mnogobrojni internet-sadržaji, potrebni su i dodatni napori da se u što većem broju djeca privuku i da na kraju zavole ići u mekteb.

A da su mektebi u Bosni i Hercegovini itekako uspješni, o tome govori i činjenica da iz godine u godinu raste broj djece koja idu u mektebe. Mnogi mektebi širom Bosne i Hercegovine “takmiče se u dobru”, te postaju primjer kako djeci najlakše i najljepše predstaviti islamske vrijednosti, a da mekteb ne vide samo kao mjesto gdje “moraju” ići. Jedan od njih jeste i džemat Turski Lukavac. Mekteb s mnoštvom raznih igara, radionica, aktivnosti, te sve ostalo što uče sa zadovoljstvom. Osim toga, tu su i česti zajednički doručci za djecu i omladinu, izleti, kao i nagrađivanje slatkišima.

Imam ovog džemata Edin ef. Alić, inače profesor islamske teologije, i muallima Alma Poljić Alić, nakon sedam godina rada u Medžlisu IZ Livno, u januaru 2021. godine počeli su s radom u mektebu u Turskom Lukavcu. “Znanje je svakako bitno i treba da bude u prvom planu, pogotovo osnove vjere koje treba poznavati svaki učenik pa i džematlija. Nakon toga, naš akcent je na znanju od kojeg ćemo imati koristi, koje svakodnevno živimo. Kroz devetogodišnje pohađanje mekteba od učenika insistiramo da kvalitetno savladaju učenje Kur'ana i obavljanje namaza. Smatramo da je to od krucijalne važnosti i najvažnije što svako dijete sa sobom može ponijeti. U konačnici, za to ćemo biti i pitani. Svaku drugu lekciju učenici mogu zaboraviti, ali namaz i učenje Kur'ana ni u kom slučaju. Veliku pažnju posvećujemo i lekcijama iz područja ahlaka jer promoviranje moralnih vrijednosti kroz riječi i djelo mora biti naša svakodnevica”, kaže Alić.

Govoreći o interesiranju djece za mekteb, pojašnjava da nije nimalo lahko zadržati dijete u mektebu u vremenu kada je svaka moguća zabava dostupna u kući putem televizije, igrica, društvenih mreža i sl. Kako kaže, ima djece koja vole mekteb i dolaze samoinicijativno, određeni broj je redovan u mektebu najviše zahvaljujući savjesnim roditeljima koji razumiju važnost toga. S ove dvije grupe je lahko raditi.

“Najteži, ali i u jednu ruku najslađi zadatak jeste privoljeti djecu koja u startu nisu zainteresirana, nisu ranije pohađala mekteb, a ni njihovi roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje tome. Takvu djecu treba najprije dovesti uopće u mekteb, a potom im kroz određene aktivnosti omiliti i džamiju, učenje, življenje vjere. Jedna od takvih aktivnosti jeste doručak na kraju mjeseca ili u povodu važnijih datuma, događaja. Obavezno pripremimo i različite edukativno-zabavne igre takmičarskog karaktera uz prigodne nagrade. Na kraju polugodišta i mektepske godine imamo kino čas. Tu su i izleti, radionice i slično”, objašnjava Alić.

I u svom prijašnjem radu u Livnu kroz mektepski klub osmišljavanja nagrada za najbolje učenike smišljali su veliki broj zanimljivih igara. Planom i programom su morali pripremiti najmanje pedeset različitih igara. Kako kaže ovaj mladi efendija, lahko je osmisliti dvadeset igara, ali za nešto više trebalo je crpiti ideje pretresanjem edukativnih stranica, videa i slično. “Sati, pa i dani su bili potrebni da se te igre poslože, na papir prenesu i opišu. Cijeli kolektiv stajao je iza tog izuzetno kvalitetnog projekta. Mnoge te prijašnje ideje i ovdje sprovodimo i usavršavamo. Imamo i veliku podršku naših džematlija i našeg odbora, što nam dodatno olakšava. Djeca vole najviše igru, ali mi pravimo balans između učenja i zabave”, kaže Edin ef. Alić, dodajući da je glavni cilj za pokretanje i Facebook stranice bilo promoviranje mekteba. Tako se za godinu dana broj polaznika uduplao.

Efendija Alić smatra da je izuzetno važno da roditelji jednako toliko ili još i više insistiraju na mektepskoj pouci kao što to čine za druge vannastavne aktivnosti, sport, muziku i slično. Zbog toga ih raduje kada roditelji dovode svoju djecu u mekteb prije treninga, pa makar i na 20 minuta. “Mekteb je odgojna ustanova. Djeca uče o moralnim vrijednostima. Oni koji redovno pohađaju devetogodišnju pouku moraju iz mekteba izaći osviješteni u tom aspektu, jasno razaznavati razliku dobra i zla, lijepog i ružnog. Lijepo ponašanje je ključ. Najvažnija osviještenost koju može ponijeti sa sobom jeste svijet o Bogu, a ona se opet najbolje čuva i dodatno izgrađuje kroz namaz i druženje s Kur'anom”, ističe Alić.

Kao i u mnogim drugim mektebima, i u mektebu u Turskom Lukavcu ramazan je poseban. Tako imaju posebne iftare za djecu i omladinu, kada čak i najmlađi poste, upoznavanje djece s “našivanjem” posta, mukabele, dodatne nagrade za najvrednije, te svakako programe povodom mubarek noći. Za Bajram se sprema džamija, a isto se podstiču djeca da urede svoje sobe, kuće, ponavlja se gradivo, izrađuju bajramske čestitke za roditelje, posjećuju se šehitluci na Dan šehida. Kako ističe efendija, djecu moramo učiti o prošlosti kako bi imali ljepšu i sretniju budućnost.

Adelina Numanović majka je dječaka koji pohađa ovaj mekteb i koji je trenutno u grupi učača Kur'ana. Kako kaže Numanović, prezadovoljna je radom efendije Edina i muallime Alme zbog njihove posvećenosti i privrženosti djeci. “Morate vidjeti samo s kojom ljubavlju oni djecu uče svemu. Djeca u mekteb idu s takvom radošću i srećom jer sve uče kroz zabavu, igru, razgovor. Zato mekteb prihvataju kao nešto lijepo, a ne kao samo obavezu. Često se organiziraju zabavne igre i tako ih upućuju u sve znanje koje treba da steknu u mektebu”, navodi Adelina Numanović, ističući da je ovo jako bitan pristup jer su djeca ionako umorna od škole i školskih obaveza.

Numanović kaže da i roditelji, naspram svojih obaveza, rado učestvuju kad god mogu u raznim mektepskim aktivnostima. Pojašnjava da je jako bitno što nema bilo kakvog pritiska, te samim tim nema ni nezadovoljstva kod djece. “Uče apsolutno sve što mektepska nastava podrazumijeva, pa čak i više, a da se uopšte ne zamaraju. Kao roditelj, mogu reći da mektepska nastava svakom djetetu može donijeti samo dobro i uputiti ga na pravi put u kojem će stasati u pravog insana”, tvrdi Numanović.

Asmir Ćosićkić otac je dvije curice koje također pohađaju mekteb u džematu Turski Lukavac. Ono što posebno ističe čime je kao roditelj, a i njegove kćerke, zadovoljan jesu razni prigodni programi prilagođeni svakom uzrastu djeteta, lijep pristup svakom djetetu ponaosob. “Upravo zbog te dobre atmosfere, druženja, djeca svemu tome pristupaju sa zadovoljstvom. Uče u Kur'anu, uče ilahije, slušaju mukabelu, poučne priče, uživaju u kreativnim igrama i idejama”, kaže Ćosićkić.