Novinar Almir Mehonić uputio je javni prijedlog i inicijativu prema Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebrenica i Organizacionom odboru da kao dio kućnog reda Memorijalni centar Srebrenica uvedu praksu po kojoj će prije ulaska u Memorijalni centar sve delegacije i gosti morati potpisati izjavu u kojoj će jasno stajati prihvatanje međunarodnih presuda u kojima se zločin u Srebrenici kvalificira kao genocid ili, pak, potpis delegacija i javnih ličnosti i državnika ispod Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je usvojio Evropski parlament, piše portal Sandžačke.

Mehonić je predložio da to treba biti preduvjet ulaska u sami Memorijalni centar u Potočarima.

Ova inicijativa naišla je na veliku podršku na društvenim mrežama, a nedugo poslije toga uslijedile su brojne, skoro pa histerične, reakcije u utjecajnim srbijanskim medijima pod kontrolom vlade u Beogradu.

U tekstovima poznatih medijskih negatora genocida Novosti, Kurira, B92, ali i ruskog Sputnjika, tvrdi se da “političko Sarajevo ne bira sredstva kako bi na srpski narod bio udaren žig genocidnosti. I da postoji plan da se od posjetilaca Memorijalnog centra Potočari traži da prije ulaska potpišu “priznanje” da se u Srebrenici dogodio genocid”.

Kurir prenosi, skoro pa alarmantno, da će u Memorijalni centar uskoro moći da uđe samo onaj ko svojeručno potpiše da se u Srebrenici dogodio genocid!

“Plan koji se uveliko razrađuje predviđa da će svaki punoletni potencijalni gost, bilo da je reč o članovima delegacije ili pojedinačnoj poseti, svojim parafom praktično potvrditi da prihvata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ova opasna ideja, međutim, samo je prvi korak dobro osmišljene akcije”, piše Kurir.

Također, Kurir TV je u svojom informativnom programu ugostila poznatog beogradskog advokata Tomića koji je govorio o ovoj inicijativi kao nečemu već konačnom.

“Poznata mi je ova inicijativa i razgovarao sam sa svojim prijateljima iz Banjaluke. Dosta je to alarmantno primljeno u Republici srpskoj. Radi se o tome da se sprečava da bilo ko ko hoće da se bavi naučnim radom i provjerava ta imena ko je poginuo, ko nije i na koji način preduslov bi bio prihvatanje toga da se u Srebrenici gesio nekakav genocid, a to bi te ljude sprečilo u istraživanjima” – rekao je Lukić.

Ipak, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić reagirao je na Twitteru  nekoliko sati nakon objave teksta:

“Da riješimo prvo da je ovo laž. Ja sam direktor Memorijalnog centra Srebrenica i ulaz u centar je slobodan i besplatan“, rekao je između ostalog Suljagić, podijelivši tekst s portala B92.

Mehonić je za Stav rekao da se radi o ličnoj inicijativi koju je obznanio putem jednog twita i Facebook statusa.

“Prosto je nevjerovatno da se ovolika medijska mašinerija digla. Međutim, ova nervoza govori da sam pogodio u metu. Ja zaista smatram da negatorima genocida nije mjesto u MC Srebrenica, posebno ne političarima iz okruženja koji negiraju genocid, lobiraju protiv rezolucija a onda dođu u Potočare zarad evropskog imidža i uslova koje im postavlja Evropska unija. Da smo imali ovaj kućni red ili kodeks ne bi nam se desila ona situacija s Vučićem na obilježavanju dvadeset godina od genocida.

Jednostavno političari, a i svi drugi, koji žele doći u Potočare moraju prije toga raščistiti sa sobom. Ako priznaju genocid, vrata MC Srebrenice treba da im budu otvorena. Opet naglašavam da je to samo moje razmišljanje i poruka prije svega Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjica da razmisle o ovakvom pristupu i time spriječe političke manipulacije s genocidom, žrtvama i porodicama ubijenih”, kaže Mehonić.

(Izvor: sandžače.rs)