Omladinsko udruženje Tempo Vogošća najavilo je za utorak 20. decembra tribinu “Zločin ateizma”, a čiji je gost predavač hafiz dr. Dževad ef. Gološ.

Povodom najave ovog događaja u JU KSC Vogošća reagovao je Timur Vilić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke Kantona Sarajevo.

"Već iz naziva tribine je jasno da se radi o govoru mržnje i huškanju. Ateizam nije zločin već legitiman svjetonazor u svim sekularnim državama. Ovakve tribine ne smiju biti dozvoljene uopšte, a pogotovo ne u javnim ustanovama koje žive od poreza svih građanki i građana, uključujući i ateiste", poručio je Vilić.

On je zatražio zabranu održavanja tribine u JU KSC Vogošća i prekid saradnje OU Tempa i Općine.

"Također tražimo da Općina Vogošća prestane finasirati Omladinsko udruženje Tempo koje je organizator sporne tribine. Očigledno je da sredstva građanki i građana to udruženje upotrebljava kako bi njima huškalo na te iste građane ateističkog svjetonazora", dodao je.

Na istup iz Naše stranke reagovao je novinar Almir Mehonić koji je analizirao dvostruke aršine Naše stranke u razumijevanju slobode govora, javnog okupljanja, ljudskih prava...

"U ideologiji Naše stranke sloboda je samo ono što oni zagovaraju i što se kreće u njihovom ideološkom krugu. Tako se slobodom okupljanja naziva Povorka homoseksualaca, gdje se blokira cijeli grad i građani koji se u većini protive tome. Dakle, ideologija homoseksualizma se nameće većini tako što im se blokira grad i zauzmu javne površine i trgovi. Građane niko ne pita da li su za to. U isto vrijeme nije sloboda govora predavanje koje problematizira ateizam. To bi se po Našoj stranci trebalo zabraniti kao u doba najcrnjeg totalitarizma i diktatura. Iako se održava u zatvorenom prostoru, za razliku od Povorki, iako ono koji ne žele ne moraju doći, to se mora ukinuti. Ako niste za Povorku morate je gledati, ako ste za islamsko predavanje o ateizmu onda to ne možete gledati. Gledat ćete ono što vam Naša stranka kaže. To je ta sloboda totalitarizma, napisao je Mehonić na svom Facebook profilu.