U povodu najave mogućnosti da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametne nove izmjene Izbornog zakona, reagirao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

On je između ostalog na svom Facebooku napisao da bi se modelom o kojem se već nekoliko dana piše u medijima inaugurirala nadvlast kantona nad entitetom Federacija BiH. Također, tvrdi da ovim izmjenama nije cilj "deblokada" uspostave Vlade FBiH, već da se radi o uvođenju blokada da se u budućnosti patriote bore protiv separatizma i blokada koje bi došle iz zapadne Hercegovine preko supremacije kantona u formiranju vlasti.

"Upozoravam sve faktore u BiH, a posebno Trojku (HNS+), da je ovo priprema terena za vrlo krupna događanja: Bosanci se provociraju da sruše OHR u BiH, kako bi se Hrvatska demokratska zajednica legitmno povukla i reorganizirala samoupravu pod izgovorom da su Bošnjaci remetilački i antizapadni faktor. Zato protesti protiv Schmidtovih najavljenih rješenja moraju biti organizirani ispred kancelarije EU - jer ovo je potpuno obesmišljavanje puta BiH u EU i 14 tačaka. Zašto Njemačka i EU dopuštaju Schmidtu da Bošnjake pretavara u građane drugog reda i nižu rasu? Da li Bošnjacima treba oduzeti političku samostalnost i onemogućiti političku ravnopravnost da bi bili prihvatljivi EU?! Nije li ovo rasizam?", pita Mehmedović.

Također, on postavlja pitanje da li Schmidt najavljenim rješenjima uvodi aparthejd da bi počela realizacija Orbanovog plana o rješenju "problema s državom s dva miliona muslimana".

"Ako etničkim čistim kantonima iz zapadne Hercegovine date kontrolu nad Federacijom, dobili smo kontrolu i supremaciju trećeg entiteta i HZ HB nad Federacijom: sljedeći scanarij će biti oduzeti SDA vlast u dijelu kantona s bošnjačkom većinom i time je proces okončan. Pretvarati HDZ BiH u trajnu i nedodirljivu stranku je opasan signal da će marionete Zagreba i Beograda dobiti ključne poluge za trajnu vlast i trajnu potpunu kontrolu bošnjačke političke volje i suštinskih procesa u BiH, naravno otimajući nacionalna bogatstva Bosne. Ono što je Dayton uradio s modelom Republike srpske, sada PIC i Schmidt rade preko pretvaranja HDZ-a u hrvatski Savez komunista u BiH", dodao je.

Kako navodi Mehmedović, ključno je pitanje zašto PIC preko Schmidta gura Bošnjake i bosanske snage u sukob sa Zapadom.

"Koji je cilj i koji će biti rezultati? Radikalizacija Bošnjaka, nemiri, da Bošnjaci budu okrivljeni za rušenje i gašenje OHR-a, da se iz HDZ-a oglase i optuže Bošnjake za antizapadnu politiku, za terorizam. To je već viđeno... Ili da pomognemo Čovićevom savezniku Dodiku koji ne priznaje Schmidta, da mu se pridružimo u bojkotu visokog predstavnika pa da budemo isti. Je li cilj da se Bošnjaci isporuče Dodiku na antizapadnim aktivnostima? Ako Schmidt, kao izvođač radova najutjecajnijih u PIC-u, isporuči FBiH kao koloniju Hrvatske, Dodik će dobiti snažan zamah da krene u novu ofanzivu. Ne zaboravimo, Dodika se jača upravo ovakvim odlukama kakve planira Schmidt da bi pogodovao i ugodio HDZ-u. Nije to samo jačanje HDZ-a već je to jačanje antizapadne klime u BiH", ističe Šemsudin Mehmedović uz poruku da je to demonstracija kontrole hrvatsko-srpskih uvjeta za BiH.

Kako kaže, ovo što se sada dešava je retuđmanizacija i remiloševizacija uz pomoć PIC-a i Schmidta.

"Šta bi Schmidt mogao uraditi poslije ovoga: Proglasiti Čovića doživotnim kao Maršala Tita, a HDZ jedinom partijom za Hrvate u BiH kao Savez komunista. Nećete nas pokolebati! Imat ćete žestok otpor!", zaključio je.