Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je danas nalog za hapšenje predsjednika Rusije, Vladimira Putina, zbog sumnje u ratne zločine prisilne deportacije ukrajinske djece iz područja osvojenih tokom agresije Rusije na teritoriju Ukrajine.

ICC je također izdao nalog za hapšenje iz istog razloga protiv predsjedničke povjerenice za prava djece Ruske Federacije Marije Aleksejevne Lvove-Belove, objavio je sud u saopćenju.

Sud razumije "razumne razloge" da vjeruje da Putin "ima individualnu krivičnu odgovornost" za te zločine, bilo za svoje "direktno" počinjenje ili za to što nije bio u mogućnosti "vršiti odgovarajuću kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela".

Sud je u priopćenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog premještanja stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

ICC je saopćio da je njegovo sudsko vijeće utvrdilo da postoje "razumni razlozi vjerovati da je svaki osumnjičenik odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva i nezakonitog premještanja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu djece Ukrajinaca".