Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan kahve, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika planete ne može da zamisli početak dana.
Kahva nikad nije bila popularnija, a procjenjuje se da ljudi u svijetu dnevno popiju i do tri milijarde šoljica. Postoji više načina pripremanja kahve, a među najpoznatijima su, barem na našim prostorima, turska i espresso, javlja Anadolu Agency (AA).
U jednom od brojnih sarajevskih ugostiteljskih objekata kažu da dnevno u prosjeku posluže više od 100 kahvi.
"Od svih proizvoda najviše prodamo kahve, bosansku i espresso. Iako nam više ide bosanska nego espresso. Priprema se brzo jer mora tako kada je gužva. Više od 100 kahvi napravimo dnevno. Bosanska kahva je najpopularnija među turistima. Naši ljudi je uglavnom piju kod kuće, a ovdje piju espresso", kazala je Sara Kapetan koja svakodonevno priprema kahvu, uglavnom bosansku.
Kako je rekla, uglavnom turistima pokažu kako se pije bosanska kahva koja se poslužuje u džezvi s rahat lokumom.
Džemal Halilbašić na Baščaršiji ima pržionicu kahve već 33 godine.
"Imamo prženu tucanu i mljevenu kahvu. Kahva i ispijanje kahve je stara tradicija u Sarajevu. Sada se vratio brend tucane kahve koja se traži nešto više od mljevene. Ustvari radi se o istoj kahvi, samo je obrada drugačija", ispričao je Halilbašić za AA.
Najveći izvoznici kahve u svijetu su Brazil (31 posto) i Vijetnam (25 posto), a slijede Kolumbija, Honduras, Indija, Indonezija…
Biljke kahve se uzgajaju u 70 država, prvenstveno na području Južne Amerike, južne Azije, Indije i Afrike.