Kultura | 22.02.2022.

PROGRAM PRAKTIČNE EDUKACIJE

Međukulturna strateška komunikacija

U okviru aktivnosti proslave i obilježavanja 30. godišnjice obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Institut Yunus Emre u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Ankari organizuje edukativni program. Državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Turskoj imati će priliku učestvovati u programu na temu “Međukulturna strateška komunikacija” s početkom 19. februara 2022. godine.

R.I

Cilj programa je edukacija volontera-ambasadora mira koji će aktivno širiti pozitivne poruke međunarodnom javnom mnijenju s ciljem jačanja jedinstva i solidarnosti u Bosni i Hercegovini.

PROF. DR. ŠEREF ATEŠ: RADI SE O POSEBNO KONCIPIRANOJ EDUKACIJI S CILJEM DOPRINOSA LOKALNOM, REGIONALNOM I GLOBALNOM MIRU

Prof. dr. Šeref Ateš ističe da se kroz aktivnosti koje realizuje Institut Yunus Emre nastoji osnažiti historijska, prijateljska i rodbinska veza između Turske i Bosne i Hercegovine s akcentom na polja kulture i humanosti uz pridavanje značaja odnosima dviju država.

Prof. dr. Ateš također navodi da su kroz dosadašnje programe Instituta Yunus Emre u oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti širom regiona Balkana i u Bosni i Hercegovini doprinijeli pomirenju i rastu blagostanja u društvu, a vremenom je ova pozitivna klima zaživjela i ukorijenila se, kako na cijelom Balkanu tako i diljem svijeta. Sjetivši se stihova turskog narodnog pjesnika i mistika Yunus Emrea      
Nisam tu zbog interesa, ja radim iz ljubavi / Prijatelji žive u srcima,  pa onda njegujmo srca”, prof. dr. Ateš je naglasio da je životna filozofija Yunus Emrea – jednog od najznačajnijih pjesnika turskog jezika – suština djelovanja Instituta.   

Prof. dr. Ateš pozivajući se na četverac Yunus Emrea koji kaže: “Ima riječi koje mogu okončati sukob, ima riječi koje mogu koštati glave, ima riječi koje otrov mogu pretvoriti u med i mlijeko,” ističe da su riječi pomirenja i veze koje idu od srca srcu u fokusu ovog programa.  Polaznici edukacije će u okviru programa steći certifikate “ambasadora mira“, upoznati filozofiju i učenje Yunusa Emrea, i sve to uz posvećenost jačanju solidarnosti i jedinstva Bosne i Hercegovine. Uzgred, od davnina je među narodima dviju zemalja postojalo međudjelovanje bez predrasuda, a najbolji primjer toga je turski jezik i postojanje turske kulture na Balkanu; kao i jaka prihvaćenost kulturnih običaja balkanskih zemalja, a posebno bosanskohercegovačkih običaja u Anadoliji. 

Govoreći o programu edukacije, predsjednik Instituta Yunus Emre prof. dr. Šeref Ateš je izrazio uvjerenje da program ne samo da jača historijske veze između Turske i Bosne i Hercegovine – važne zemlje s hiljadugodišnjom historijom, kulturnim bogatstvima i prirodnim ljepotama u srcu Balkana – on također daje doprinos prihvatanju pozitivnog mira na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou stvaranjem sinergije širom Balkana.  

AMBASADOR ALAGIĆ: INSTITUT YUNUS EMRE IMA VAŽNU MISIJU U DALJNJEM PROCESU POMIRENJA NA BALKANU

Ambasador Alagić je naglasio da Institut Yunus Emre, čija je misija upoznati svijet sa turskim jezikom i kulturom, ima veoma važnu ulogu u pogledu daljnjeg jačanja procesa pomirenja na Balkanu, strateški značajnim kako za Tursku tako i za Evropu. Alagić ističe da Institut kroz realizaciju obrazovnih, kulturnih i umjetničkih aktivnosti uspješno prenosi univerzalnu poruku mira pjesnika Yunus Emrea diljem svijeta.

Istovremeno, ambasador Alagić je iskazao zadovoljstvo učešćem Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari na ovom korisnom programu kroz saradnju sa Institutom Yunus Emre. Naglasivši namjeru doprinosa pomirenju putem humanih naučnih aktivnosti i u budućnosti putem saradnje sa Institutom Yunus Emre, ambasador je izrazio zahvalnost predsjedniku Instituta Yunus Emre prof. dr. Šeref Atešu.

SARADNJA U PRAVCU JAČANJA PROSPERITETA BOSNE I HERCEGOVINE

Program praktične edukacije na temu “Međukulturna strateška komunikacija” počinje 19. februara 2022. godine i traje do 06. marta 2022. godine, a sadržavati će edukaciju vikendima, motivacijske govore, seminare, učešće u radionicama, kulturnim aktivnostima i terenskim posjetama, te online predavanja radnim danima.  

Program edukacije koji je razvijen u okviru Akademije za kulturnu diplomatiju Instituta Yunus Emre uz doprinos Ambasade Bosne i Hercegovine fokusiran je prvenstveno na „doprinos prosperitetu Bosne i Hercegovine“ i razumijevanje „zajedništva u različitosti“, kroz module „strateška analiza“, „strateška komunikacija“ i „strateški angažman“.

Uz doprinose vodećih turskih akademika, diplomata, birokrata, umjetnika, poslovnih ljudi i novinara, edukacija će biti realizovana kroz seminare i radionice, a polaznici iste će biti državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Turskoj, studirali su ili studiraju u Turskoj, uz obavezno poznavanje turskog jezika. Uz doprinose Generalne direkcije TRT-a, Odjela za obrazovanje i istraživanje, učesnici će posjetiti medijsku kuću TRT World i učestvovati u programu "Novinarstvo za mlade".

Predavači: ambasador Adis Alagiç, Deniz Ulke Aribogan, Havva Kok Arslan, Šeref Ateš, Šekib Avdagić, Muzaffer Cilek,  Melih Barut, Mesut Hakki Cašin, Burak Kuntay, Fikret Ozer, Erkan Saka, Hasan Šehović, Gorgun Taner, Emel Topču, Erhan Turbedar, Osman Can Unver, Ali Murat Vural i Ahmet Yıldız koji su stručnjaci u svojim oblastima održat će predavanja državljanima Bosne i Hercegovine koji žive u Turskoj.

Prva faza programa praktične edukacije na temu: “Međukulturna strateška komunikacija” pripremljenog pod akademskim i tehničkim rukovodstvom Dr. Melih Baruta sa Hacettepe Univerziteta u koordinaciji Akademije za kulturnu diplomatiju Instituta Yunus Emre  održat će se u edukativnom centru Instituta Yunus Emre u Istanbulu, dok se druga faza programa planira realizovati u Bosni i Hercegovini.

Također, ukoliko bude uočena potreba, ovaj program edukacije se može revidirati u skladu sa specifičnim potrebama građana Bosne i Hercegovine koji žive u različitim državama u inostranstvu na način da se realizuje u okviru organizovanja manifestacija povodom obilježavanja 30. godišnjice obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine i u drugim državama.  

Institut Yunus Emre:

Fondacija Yunus Emre; je javna fondacija koja je osnovana 05.05.2007. godine sa Zakonom br. 5653, a ima za cilj; predstavljati Tursku, turski jezik, historiju, kulturu i umjetnost; pružiti svijetu na korištenje informacije i dokumente o istima; davanje usluga onima koji se žele obrazovati i naučiti turski jezik, kulturu i umjetnost; razviti prijateljstvo i povećati kulturnu razmjenu između Turske i drugih zemalja.

Institut Yunus Emre je institucija ovisna o Fondaciji i za ostvarenje ciljeva ovog Zakona, pored podučavanja stranaca turskom jeziku u centrima osnovanim u inostranstvu, u cilju predstavljanja naše države, predvodi kulturne i umjetničke aktivnosti, a također daje podršku naučnim radovima.

Institut Yunus Emre, koji je sa radom počeo 2009. godine, ima više od 64 kulturna centra u inostranstvu. Pored časova turskog jezika u kulturnim centrima, sklapajući saradnje s obrazovnim ustanovama u različitim državama, podržavaju se odsjeci turkologije i učenje turskog jezika. U sklopu kulturnog centra organiziraju se mnoge aktivnosti koje imaju za cilj predstaviti tursku kulturu i umjetnost, predstavljati našu državu na narodnim i međunarodnim događajima.

Akademija za kulturnu diplomatiju Instituta Yunus Emre:

Akademija za kulturnu diplomatiju osnovana je 2016. godine u okviru Instituta Yunus Emre sa osnovnom filozofijom utvrđivanja praktičnih politika nacionalne kulturne diplomatije orijentisane na uticaj u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetima Turske i misijom Instituta Yunus Emre, kao i podizanja kulturnih diplomata 21. vijeka u ovom domenu.

Akademija je direktno vezana za predsjednika Instituta Yunus Emre, te u domenu “kulturne diplomatije”, “međunarodnih politika” i “strateške komunikacije” kao kvalitetan thinktank uz kvalifikovanu radnu snagu, sposobnu da pruži konsultantske usluge podrške i obuke djeluje u cilju razvoja politike nacionalne kulturne diplomatije i pruža podršku u procesima donošenja odluka kako predsjedniku Instituta, tako i uopšteno Institutu.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Baščaršija će biti proglašena Blagom evropske filmske kulture

Dobitnik "Počasnog Srca Sarajeva" je palestinski reditelj Elia Suleiman

Razmišljate li o šumama dok čitate knjige

Promovirana knjiga „Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008“