Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH sedmično objavljuje statističke podatke o pandemiji za svaki od kantona. Prema posljednjim podacima, Sarajevo je i dalje u skoro svim parametrima u najlošijoj situaciji.

Od početka pandemije do 18. oktobra ove godine u Kantonu Sarajevo umrle su 1.433 osobe čije su smrti poveze s COVID-om. To je bilo 23 posto od svih osoba umrlih od zaraze korona virusom u Federaciji BiH. S obzirom na to da u Sarajevu, po Popisu stanovništva iz 2013. godine, živi 18,6 posto stanovništva Federacije jasno je da je smrtnost u Sarajevu znatno premašila federalni prosjek.

Stopa smrtnost na 100.000 stanovnika u Kantonu Sarajevo iznosi 341, što je više od federalnog prosjeka (285) i nešto manje od državnog (348). Usporedbe radi, višu stopu smrtnosti u Federaciji BiH ima jedino Bosansko-podrinjski kanton (386), a najnižu stopu Kanton 10 (197).

I ukupan broj zaraženih najveći je u Kantonu Sarajevo, u kojem je od početka pandemije registrirano 55.285 zaraženih, odnosno 13 posto svih stanovnika ovog kantona.

Prošle sedmice Kanton Sarajevo prednjačio je i po broju novozaraženih u sedmodnevnom periodu. Na 100.000 stanovnika on je iznosio 241, dok je prosjek u Federaciji BiH bio 102.

U Kantonu Sarajevo i dalje raste broj novozaraženih učenika osnovnih i srednjih škola. Od 18. do 23. oktobra u ukupnom broju novozaraženih najviše je bilo djece od 11 do 15 godina. Čak 10,4 posto svih novozaraženih pripadalo je ovoj dobnoj skupini.

Dodaju li se tome i niže dobne skupine, dobivamo da je u protekloj sedmici među novozaraženim 16,3 posto djece do 15 godina što, nažalost, demantira ministricu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naidu Hota-Muminović, koja je tvrdila da je broj novozaražene djece u skladu s prosjekom i da nije bilo povećanja u odnosu na vrijeme kada nije bilo nastave.

Višemjesečni prosjek broja novozaražene djece do 15 godina, prije početka trenutne školske godine, iznosio je 4,5 %. Očigledno da je došlo do višestrukog povećanja, odnosno do povećanja od tri i po puta.