Izborna reforma u Bosni i Hercegovini je ključna, a jake i funkcionalne institucije su najvažnije za izlazak iz krize, izjavio je danas u Sarajevu viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer-

Palmer, koji u BiH boravi zajedno s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, je nakon susreta sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao da je za jačanje institucionalnog okvira BiH izborna reforma ključna.

"Da bi BiH izašla iz trenutne političke krize, jake, funkcionalne institucije su najvažnije. Dakle, ne radi se o nekom sekundarnom, pomoćnom sredstvu ako se radi o tome da se postigne sporazum u vezi s izbornom reformom i ograničenim promjenama ustava”, rekao je Palmer.

Govoreći o ciljevima procesa, Palmer je pojasnio da je na prvom mjestu važno osigurati integritet izbornog procesa.

“Bitno da se svaki glas čuje i bude prebrojan. Važno je da, građani BiH i javnost razumije da je to tako”, rekao je Palmer.

Drugi cilj je, kako je kazao, da svi građani BiH da imaju priliku da se u ravnopravnoj utakmici kandiduju na pozicijama na raznim nivoima.

“Ovo u potpunosti podržava perspektivu Bosne i Hercegovine u vezi s Evropskom unijom i potpuno je u skladu s okvirom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je da BiH čine tri konstitutivna naroda i ostali, dva entiteta i Brčko distrikt”, rekao je Palmer.

Treći cilj je, kako je kazao da institucije entiteta Federacije BiH budu jake i funkcionalne i da ovaj entitet bude u ravnoteži s manjim entitetom Republikom Srpskom, što će omogućiti funkcionalni sistem koji će svim građanima BiH pružati dobre usluge.

“Ono što je važno je da prava građana BiH, prema Ustavu, budu prisutna. Sve je ovo moguće postići, ali nije lako. Veoma je malo vremena ostalo za postizanje sporazuma. Vrlo je bitno da se izbori održe, kako je i planirano, na jesen. Ako se prave promjene u izbornom sistemu, onda one moraju biti napravljene minimalno šest mjeseci prije izbornog procesa. Angelina i ja ćemo sa svim akterima u procesu raditi kao partneri da bi se došlo do sporazuma”, poručio je Palmer.

Američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ovom posjetom započinju novi krug pregovora s političarima iz BiH, čiji je cilj naći rješenje za novi izborni model i osigurati da on bude prihvaćen u parlamentima kako bi se mogao primijeniti već na opštim izborima planiranim za oktobar.

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove kazala je kako Evropska unija (EU) i sve zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na nivou Bosne i Hercegovine i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti puno funkcionisanje ovih institucija.  

Nakon sastanka sa Interresornom radnom grupom, Zajedničkim kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH Eichhorst je izrazila zadovoljstvo da je ponovo u Sarajevo.

"EU i SAD ostaju i dalje posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Zahvaljujem svim članovima Zajedničkog kolegija PSBiH na jutrošnjoj itekako korisnoj diskusiji koju smo imali. Mislim da je to bio dobar uvod u cijeli tehnički dio radova koji nam predstoje u narednim danima. Parlamentarna skupština je dom demokratije, mjesto u kojem se razmatraju ključne teme, ključna pitanja koja tište građane ove zemlje i gdje se iznalaze rješenja koja su potrebna", izjavila je Eichhorst.

Poručila je da je postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane BiH, jednako tako bi barem trebala biti neprihvatljiva i delegatima PSBiH, na isti način kako je neprihvatljiva EU i njenim partnerima.

"Blokade rada Parlamentarne skupštine i institucija na nivou Bosne i Hercegovine jednostavno obustavljaju sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati. EU i sve naše zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na nivou BiH i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti puno funkcionisanje ovih institucija", istakla je Eichhorst.

Kako je kazala, isto tako vjeruju da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne reforme i izborne i ustavne reforme apsolutno jedno od ključnih pitanja, međutim, do te saglasnosti još nisu došli.

"Mi smo ovdje sa svoje strane da podržimo razgovore koji bi išli u pravcu iznalaženja ovog rješenja i saglasnosti u smislu izmjena Ustava i Izbornog zakona, u smislu izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u izbornom zakonu. Povjerenje u izborni proces i u sam rad institucija ozbiljno je narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama, a naravno građani žele da imaju institucije i proces u koji mogu vjerovati jednako kao što i mi to sa svoje strane priželjkujemo", pojasnila je Eichhorst.

Smatra da bi se time napravio značajan, kredibilan iskorak na evropskom putu, na približavanju ove zemlje EU.

"I upravo je to poruka koju smo prenijeli članovima Zajedničkog kolegija, da se okupe i zajednički rade u tom pravcu. Govorimo o jednom kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanje diskriminacije kroz zakonodavstvo osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa. Tražili smo od njih saradnju, kompromise koji će ići u pravcu iznalaženja jednog konačnog rješenja i apsolutno je ključno da svi politički subjekti u Federaciji BiH upravo i rade na ovom pitanju. Trenutak je zaista važan", dodala je Eichhorst.

Tokom posjete, koja će trajati do 30. januara, sastat će se i predstavnicima civilnog društva, kao i sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Zajednička posjeta koja traje od 25. do 30. januara, dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava, saopšteno je ranije iz Delegacije EU u BiH.

Nakon današnjih dešavanja u Sarajevu, delegacije će otići u Neum gdje su planirani višednevni pregovori.